«Η προσπάθεια να οργανωθεί μια σφαγή στο κέντρο του Μινσκ είναι προφανής», είπε στη διάρκεια ενός διαγγέλματος, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι είπε «ψέματα» στην υπόθεση των συλληφθέντων, καθώς εκείνοι «τα ομολόγησαν όλα».
Η Μόσχα ανέφερε μετά τη σύλληψη στη Λευκορωσία αυτών των 33 ανδρών, μελών του ιδιωτικού στρατιωτικού ομίλου Wagner σύμφωνα με το Μινσκ, ότι διέρχονταν από τη χώρα κατευθυνόμενοι σε άλλους προορισμούς.
Η εταιρία αυτή κατηγορείται εδώ και καιρό ότι στέλνει μισθοφόρους για να πολεμήσουν σε ζώνες όπου η Ρωσία δεν επιθυμεί να επέμβει επίσημα.
«Είναι ψέματα: στην Κωνσταντινούπολη, στη Βενεζουέλα, στην Αφρική και στη Λιβύη. Αυτοί οι άνθρωποι ομολόγησαν, στάλθηκαν ειδικά στη Λευκορωσία», είπε ο πρόεδρος Λουκασένκο, ενώπιον προσκεκλημένων και των βουλευτών.
Είπε πως μια «άλλη μονάδα» είχε σταλεί στο νότιο τμήμα της χώρας: «πρέπει να τους καταδιώξουμε στα δάση και να τους πιάσουμε», είπε.
Η σύλληψη αυτών των υπόπτων αύξησε ακόμη περισσότερα τις εντάσεις με τη Ρωσία, η οποία ωστόσο είναι ο πιο στενός ιστορικός σύμμαχος της Λευκορωσίας.
«Καθυστερήσατε ένα τέταρτο του αιώνα, είμαστε σταθερά αγκυροβολημένοι στο μέλλον, δεν θα σας παραδώσουμε τη χώρα. Η ανεξαρτησία κοστίζει ακριβά, αλλά αξίζει το κόστος», είπε ακόμη ο Λουκασένκο, μοιάζοντας να απευθύνεται άλλη μια φορά στη Ρωσία την οποία κατηγορεί εδώ και μήνες ότι θέλει να κάνει τη Λευκορωσία υποτελή της.
Ο Λουκασένκο, 65 χρόνων εκ των οποίων τα 26 είναι πρόεδρος, είναι αντιμέτωπος με μια χωρίς προηγούμενο κινητοποίηση τόσο στο Μινσκ όσο και στην επαρχία οπαδών της αντιπολίτευσης που υποστηρίζουν μια υποψήφια-έκπληξη, τη Σβετλάνα Ταχανόφσκαϊα, μια 37χρονη καθηγήτρια αγγλικών η οποία αντικατέστησε τον σύζυγό της, Σεργκέι, στην κούρσα για την προεδρία μετά τη σύλληψή του τον Μάιο.
Οι αρχές κατηγορούν πλέον τον σύζυγό της ότι συνωμότησε με τον όμιλο Wagner προκειμένου να ενορχηστρώσει ταραχές με την ευκαιρία των προεδρικών εκλογών, κατηγορίες τις οποίες η Μόσχα και οι αντίπαλοί του χαρακτηρίζουν αποκυήματα φαντασίας.
Στην ομιλία του ο Λουκασένκο χαρακτήρισε επίσης «φτωχές γιαγιούλες» τη Σβετλάνα Τχανόφσκαϊα και τις δύο συμμάχους της, την πρώην διευθύντρια της προεκλογικής εκστρατείας ενός αντιπάλου του προέδρου που βρίσκεται στη φυλακή και τη σύζυγο ενός αντιπάλου ο οποίος είναι εξόριστος, χαρακτηρίζοντάς τες μαριονέτες στα χέρια δολοπλόκων.
«Δεν καταλαβαίνουν τίποτα απ΄όσα λένε, απ΄όσα κάνουν», είπε, «δεν διοικεί κάποιος μια χώρα από το πουθενά».
Ιδροκοπώντας συχνά στη διάρκεια της δίωρης ομιλίας του, ο Λουκασένκο ξεκίνησε το διάγγελμά του περηφανευόμενος για τη σταθερότητα στη Λευκορωσία σε έναν κόσμο όπου κυριαρχεί το χάος, όπως είπε.
«Όλος ο πλανήτης τρέμει (…) η Λευκορωσία είναι ο μόνος ήρεμος τόπος στην καρδιά της Ευρασίας», διακήρυξε.
Ο Λουκασένκο, που είχε υποβαθμίσει τη σοβαρότητα της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσε ξαφνικά ότι, υπό την ηγεσία του, η πανδημία αναχαιτίστηκε εν πολλοίς στη χώρα του.
Ο ίδιος μολύνθηκε από τον νέο κορονοϊό, αλλά είπε ότι δεν είχε συμπτώματα.