O Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο έχει ετοιμάσει ένα προσχέδιο του Συντάγματος της χώρας και είναι έτοιμος να το καταθέσει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Το σχέδιο του ανανεωμένου Συντάγματος της Λευκορωσίας θα υποβληθεί προς δημόσια διαβούλευση και δημοψήφισμα, δήλωσε τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της χώρας Αλεξάντρ Λουκασένκο, σύμφωνα με το πρακτορείο Belta.

«Προκειμένου να μπορεί να εξεταστεί από όλες τις οπτικές γωνίες, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να πουν τι τους αρέσει, τι δεν τους αρέσει, τις σκέψεις τους» είπε ο Λουκασένκο αναφερόμενος στη διαδικασία διαβούλευσης που θα ακολουθήσει.

Σε ΟΗΕ και ΕΕ η Τιχινόφσκαγια

Εν τω μεταξύ, η πρώην υποψήφια για την προεδρία της Λευκορωσίας Σβετλάνα Τιχινόφσκαγια σχεδιάζει να μιλήσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) τον Σεπτέμβριο.

«Έχει ήδη προγραμματιστεί να μιλήσει στη συνάντηση του UNSC στις 4 Σεπτεμβρίου και στο PACE στις 8 Σεπτεμβρίου», ανέφερε η υπηρεσία Τύπου της αντιπολίτευσης.

Η αντιπολίτευση της Λευκορωσίας είναι έτοιμη να εξετάσει το ενδεχόμενο διεθνούς διαμεσολάβησης για την έναρξη διαλόγου με την κυβέρνησης, σύμφωνα με το γραφείο της επικεφαλής της αντιπολίτευσης.

«Πάντα λέγαμε ότι υποστηρίζουμε μια ειρηνική διευθέτηση της κρίσης και είμαστε ανοιχτοί σε διαπραγματεύσεις. Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε τη δυνατότητα διαμεσολάβησης από διεθνείς οργανισμούς για να διευκολυνθεί η έναρξη ενός διαλόγου» πρόσθεσε.

Ταραχές έχουν ξεσπάσει στη Λευκορωσία που βρίσκεται εν μέσω διαμαρτυριών της αντιπολίτευσης μετά τις προεδρικές εκλογές στις 9 Αυγούστου, όπου ο Αλεξάντερ Λουκασένκο επανεκλέγει για έκτη θητεία.

Ενώ οι εκλογικές αρχές υποστηρίζουν ότι ο Λουκασένκο συγκέντρωσε πάνω από το 80% των ψήφων, η αντιπολίτευση επιμένει ότι ο βασικός αντιπαλός του, Σβετλάνα Τιχανόβσκαγια, κέρδισε τις εκλογές.

Οπαδοί της αντιπολίτευσης κατηγορούν επίσης τις δυνάμεις ασφαλείας ότι καταφεύγουν σε υπερβολική βία κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Χιλιάδες διαδηλωτές συνελήφθησαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 150 αξιωματικών.