Τη δέσμευση του Βελιγραδίου να μεταφέρει την πρεσβεία του στο Ισραήλ από το Τελ-Αβίβ στην Ιερουσαλήμ σχολίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζοντας πως προκαλεί «σοβαρή ανησυχία» και τη «λύπη».
Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός Αβντουλάχ Χότι επαναλαμβάνουν σήμερα στις Βρυξέλλες τον διάλογό τους με στόχο μια εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα, μερικές ημέρες αφού υπέγραψαν στην Ουάσινγκτον μια οικονομική συμφωνία.
Στο τέλος μιας συνάντησής τους στον Λευκό Οίκο παρουσία του Ντόναλντ Τραμπ, οι δύο ηγέτες δεσμεύθηκαν την Παρασκευή σε μια «οικονομική εξομάλυνση» και η Σερβία ανακοίνωσε την απόφασή της να μεταφέρει την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ.
Το Κόσοβο δέχθηκε από την πλευρά του να εγκαθιδρύσει διπλωματικές σχέσεις με το εβραϊκό κράτος.
Η ΕΕ είναι προσηλωμένη σε μια λύση δύο κρατών, το καθένα με την Ιερουσαλήμ για πρωτεύσουσά του, και η δική της διπλωματική αποστολή βρίσκεται στο Τελ-Αβίβ. Οι Βρυξέλλες αναμένουν από τις υποψήφιες για ένταξη χώρες, όπως η Σερβία, να ευθυγραμμίζουν τις θέσεις τους μαζί τους στα θέματα εξωτερικής πολιτικής.
«Στο πλαίσιο αυτό, κάθε διπλωματικό διάβημα που θα έθετε υπό αμφισβήτηση την κοινή θέση της ΕΕ σχετικά με την Ιερουσαλήμ είναι πηγή σοβαρής ανησυχίας και λύπης», δήλωσε ο Πίτερ Στάνο, εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ.
Μολονότι ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε «ιστορική» τη συμφωνία που υπογράφηκε την Παρασκευή, οι ηγέτες της Σερβίας και του Κοσόβου επισήμαναν πιο επιφυλακτικά σήμερα πως αυτές οι δεσμεύσεις «μπορούν να παράσχουν μια χρήσιμη συμβολή για να επιτευχθεί μια πλήρης συμφωνία, υποχρεωτική νομικά για την εξομάλυνση των σχέσεων».
Οι δύο ηγέτες εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση πριν από την έναρξη της συνόδου τους στις Βρυξέλλες.