ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Να πούμε «Ευτυχές το Νέο Έτος» τώρα που πέρασαν τα Χριστούγεννα; Εμείς θα το πούμε, αλλά θα είναι «Ευτυχές» για το 90% των πολιτών;
prodeals

Φ.Ολάντ: «Η Τουρκία έχει ηγεμονικές βλέψεις σε τμήμα της Ευρώπης» – «Στρατηγική υπομονή» προτείνει ο Ζ.Γκάμπριελ

Φ.Ολάντ: «Η Τουρκία έχει ηγεμονικές βλέψεις σε τμήμα της Ευρώπης» – «Στρατηγική υπομονή» προτείνει ο Ζ.Γκάμπριελ

Ο Φρανσουά Ολάντ και ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ μίλησαν στο πρώτο πάνελ του Συνεδρίου του Economist και, επί της ουσίας, ανέπτυξαν διαφορετικές προσεγγίσεις για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η τουρκική προκλητικότητα από την Ευρώπη.

Ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας ζήτησε η Τουρκία να πληρώσει τίμημα, από τη στιγμή που «έχει ηγεμονικές βλέψεις τουλάχιστον σε ένα τμήμα της ευρωπαϊκής ηπείρου», ενώ ο πρώην αντικαγκελάριος της Γερμανίας υποστήριξε ότι οι κυρώσεις δεν αποτελούν λύση και ζήτησε «στρατηγική υπομονή».

«Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Τουρκία πρέπει να μείνει εντός του πλαισίου του ΝΑΤΟ και πολλά κράτη της Ευρώπης, που θέλουν να διατηρούν καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ, γιατί θέλουν να έχει μέλλον το ΝΑΤΟ, προτιμούν να μην είναι απαιτητικοί έναντι του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αυτή είναι η πρώτη εξήγηση», ανέφερε αρχικά ο Φρανσουά Ολάντ και πρόσθεσε:

«Η δεύτερη εξήγηση είναι ότι υπάρχουν κάποια κράτη που είναι υπό την επιρροή της Τουρκίας σε εμπορικό και οικονομικό επίπεδο. Δεν θα τα αναφέρω, αλλά είναι τα κράτη που δεν δέχονται να επιβληθούν κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας.

Μια τρίτη ερμηνεία έχει να κάνει με το ότι υπάρχουν οι Τούρκοι που ζουν στην Ευρώπη, τη Γαλλία, τη Γερμανία κι αυτό βαραίνει στις αποφάσεις των κυβερνήσεών τους. Νομίζω ότι πολύ καιρό ανεχθήκαμε τη δημιουργία τέτοιων επιρροών μέσα στην Ευρώπη. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποιεί προεκλογικές εκδηλώσεις στην Ευρώπη, τη Γερμανία, τη Γαλλία κι αυτό εμείς το έχουμε ανεχθεί».

Όπως εξήγησε, στη συνέχεια: «Η Ευρώπη θα πρέπει να αντιληφθεί ότι η Τουρκία έχει ηγεμονικές βλέψεις τουλάχιστον σε ένα τμήμα της ευρωπαϊκής ηπείρου. Η Τουρκία βιώνει σημαντική ύφεση, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι λιγότερο δημοφιλής στη χώρα του, έχει κάνει διάφορες επιχειρήσεις στη Συρία, πάντα σε σύγκρουση με τους Κούρδους, κρατάει διαφωνούντες και διανοούμενους στη φυλακή.

Η μόνη λύση του είναι να ξαναδημιουργήσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία και να αξιοποιήσει τον εθνικισμό. Θα πρέπει ο Πρόεδρος Ερντογάν και η Τουρκία να πληρώσουν το τίμημα για αυτήν την πολιτική.

Εάν αυτό ισχύει για το Βλαντιμίρ Πούτιν, ισχύει και για το Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Εάν αυτοί οι ηγέτες αντιμετωπίσουν κυρώσεις και περιορισμούς που τους δημιουργούν πρόβλημα στην κοινή τους γνώμη, τότε θα μειώσουμε την επιθετικότητά τους».

Καταλήγοντας, στάθηκε στο γεγονός ότι το «να έχουμε επιτρέψει, εντός του ΝΑΤΟ, στην Τουρκία να έχει αγοράσει ρωσικούς πυραύλους σε αντίθεση με το πνεύμα της Συμμαχίας, αυτό λέει πολλά για τις υποχωρήσεις ή για τις παραιτήσεις ορισμένων κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, αρχής γενομένης από τις ΗΠΑ, έναντι της Τουρκίας».

Ρωτήθηκε και για το μεταναστευτικό κι απάντησε: «Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να το χρησιμοποιήσει ως μορφή πίεσης, να αφήσει μετανάστες να έλθουν στην Ευρώπη και τότε θα δούμε τα hot spots να μην μπορούν πιθανώς να δεχθούν άλλους, εκτός εάν υπάρχει κατανομή τους στην Ευρώπη. Είναι, όμως, μια πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μιλάμε και συζητάμε επί μακρόν για τα 400 ασυνόδευτους ανηλίκους. Φαντασθείτε πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να γίνει ο καταμερισμός 400.000 μεταναστών. Θα πρέπει, λοιπόν, να προστατέψουμε τα σύνορά μας, να στηρίξουμε χώρες όπως είναι η Ιταλία, η Ελλάδα, η Μάλτα. Θα πρέπει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να έχουμε εκπονήσει σχέδιο κατανομής τους».

Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, από την πλευρά του, ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία θα είναι η επόμενη πυρηνική δύναμη στη γειτονιά μας και πρόσθεσε πως καμία χώρα δεν εκδιώχθηκε από το ΝΑΤΟ, ούτε και η Ελλάδα επί δικτατορίας. Τόνισε, επίσης, ότι σε περίπτωση κυρώσεων η πρώτη χώρα που θα υποστεί τις συνέπειες θα είναι η Ελλάδα και μετά η Γερμανία.

«Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, είναι, πρώτον, να βρούμε συμμάχους στους γείτονές του, έτσι ώστε να μη φαίνεται ότι είναι ο ηγέτης του μουσουλμανικού κόσμου. Και, δεύτερον, θα πρέπει να διαπραγματευθούμε. Η οικονομία του είναι στα πρόθυρα καταστροφής, έχει και τις εκλογές, ενώ όσο έχει έναν εξωτερικό εχθρό ο λαός συσπειρώνεται», ανέφερε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όπως κατέληξε ο Γερμανός τέως αντικαγκελάριος: «Σε αυτήν τη σύγκρουση η Γερμανία προσπαθεί να βρεθούν ειρηνικές λύσεις. Αυτήν τη στιγμή μία λύση υπάρχει: η στρατηγική υπομονή. Δεν θα βρούμε μια γρήγορη λύση με το να διώξουμε το Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το ΝΑΤΟ ή με κυρώσεις. Ο Ρούσβελτ είχε πει κάποτε ”θα πρέπει να μιλάμε σοφά, αλλά να έχουμε και ένα μεγάλο ραβδί”. Η Ευρώπη λειτουργεί διαφορετικά: μιλά με βροντερή φωνή, αλλά έχουμε ένα πολύ μικρό ραβδί».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.