Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, δήλωσε ότι Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν δεν είναι ανθέλληνας.
Σε απάντηση στην πρώην υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, ο επικεφαλής της αλβανικής κυβέρνησης διευκρίνισε ότι δεν υπήρξε ποτέ παρέμβαση της Τουρκίας στη Συμφωνία Οριοθέτησης της Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, αλλά ανατράπηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο.
«Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν δεν είναι ανθέλληνας πολιτικός και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το παρελθόν έχει δείξει ότι όταν υπάρχει θέληση, υπάρχει λύση, ένας γνήσιος διάλογος. Τίποτα δεν είναι εύκολο, αλλά, όλα είναι δυνατά.
»Το 2009 δεν είχα ποτέ συναντηθεί και μιλήσει με τον Πρόεδρο Ερντογάν, δεν κάναμε καμία αναφορά και αποφασίσαμε να παραδώσουμε τη Συμφωνία στο Συνταγματικό Δικαστήριο για έναν πολύ απλό λόγο, είχε προηγηθεί συζήτηση στην κοινή γνώμη».
Ο Ράμα αναφερόμενος σε υπόνοιες για παρέμβαση του Τούρκου προέδρου είπε:
«Δεν έχω ακούσει ποτέ από αυτόν σε καμία συνάντηση, με τον Πρόεδρο Ερντογάν, ότι αυτή η Συμφωνία έχει κάποιο ενδιαφέρον για την Τουρκία. Αυτή είναι η αλήθεια» , δήλωσε ο Ράμα κρατώντας αρνητική στάση σε όσα λέγονται.
Απάντηση στη Ντόρα Μπακογιάννη
Σύμφωνα με το αλβανικό δημοσίευμα οι δηλώσεις αυτές έγιναν ως απάντηση στην πρώην υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία είπε ότι η Συμφωνία που υπέγραψε η ίδια με τον τότε υπουργό Εξωτερικών Λουλζίμ Μπασά το 2009, για το θέμα των θαλάσσιων συνόρων εμποδίστηκε από τον Τούρκο πρόεδρο.
«Είμαι αυτή που υπέγραψε αυτήν τη συμφωνία, ήμουν πολύ αναστατωμένη όταν άκουσα την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Λυπάμαι που μετά από τόσα χρόνια δεν έχουμε συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών. Για να είμαι ειλικρινής η παρέμβαση τρίτων σε αυτή τη συμφωνία ήταν μεγάλη. Όλοι γνωρίζουμε ότι η Τουρκία δεν ήθελε αυτή τη συμφωνία», είπε η Μπακογιάννη.
Μιλώντας για το ζήτημα των θαλάσσιων συνόρων με την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας δήλωσε ότι θα ζητήσει τη βοήθεια τρίτου.
«Έχω μια πολύ απλή ιδέα και ελπίζω ότι μόλις καταλήξουμε σε μια συμφωνία σχετικά με αυτό, μπορούμε να επιλύσουμε το ζήτημα με τη βοήθεια άλλων, δηλαδή ενός τρίτου μέρους που μας βοηθήσει φιλικά ή καλύτερα μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου», κατέληξε Ράμα.
Ο Ράμα είναι στην Ελλάδα ως επικεφαλής του ΟΑΣΕ όπου συμμετείχε στο συνέδριο που διοργάνωσε το «The Economics».
Νωρίτερα ο Ράμα πραγματοποίησε συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «πρέπει να επιλύσουν τα ζητήματα του παρελθόντος».