Από χθες ο εορτασμός της κυριλλικής γραφής έγινε βουλγαρικός. Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας πρότεινε η εορτή στις 24 Μαΐου των Διαφωτιστών των Σλάβων, Κυρίλλου και Μεθοδίου και του κυριλλικού αλφαβήτου να μετονομαστεί ως «των Βουλγάρων Κυρίλλου και Μεθοδίου» και δεν θα εορτάζεται πλέον στη Σόφια ως Ημέρα του Σλαβικού Αλφαβήτου, αλλά ως Ημέρα της Βουλγαρικής γραφής, σημειώνει η εφημερίδα των Σκοπίων, Σλόμποντεν Πέτσατ.
Το βουλγαρικό κοινοβούλιο ενέκρινε την πρόταση των Ενωμένων Πατριωτών, με επικεφαλής το κόμμα του Καρακατσάνοφ, αλλά το κόμμα του Μπόικο Μπορίσοφ GERB το υποστήριξε επίσης.
Ως διευκρίνιση για την απόφαση αυτή του βουλγαρικού κοινοβουλίου αναφέρεται ότι πρόκειται για μια εντελώς φυσική και λογική ιστορική αλλαγή και ότι ταυτόχρονα είναι ένας τρόπος να ξεκινήσει η διαδικασία αναγνώρισης του κυριλλικού αλφαβήτου σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης ως βουλγαρικού αλφαβήτου.
Σύμφωνα με τον ιστορικό Γκιόργκι Τσακαριάνεφσκι, το κυριλλικό αλφάβητο δεν θα μπορούσε να γίνει το βουλγαρικό αλφάβητο, ούτε οι Κύριλλος και οι Μεθοδικοί ήταν Βούλγαροι επειδή δεν υπήρχε εθνικότητα κατά τον χρόνο που ζούσαν.
“Αυτός είναι ένας άλλος εκβιασμός. Η βουλγαρική πλευρά περίμενε τη στιγμή που η Βόρεια Μακεδονία πρέπει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για ένταξη και πιστεύουν ότι μπορούν να μας ζυμώσουν σαν ζύμη για να επιτύχουν τις αιώνες φιλοδοξίες τους.
Αυτή η βουλγαρική στάση απέναντι στους δύο απόστολους του σλαβικού αλφαβήτου δεν προκαλεί έκπληξη.
Την εποχή που ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος έζησαν και δούλευαν, δηλαδή τον 10ο αιώνα, δεν υπήρχαν εθνικότητες.
Η εθνικότητα δεν εμφανίστηκε μέχρι τον 19ο αιώνα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όταν μιλάμε για τον Κύριλλο και τον Μεθόδιο, μιλάμε για όλους τους Σλάβους εκπαιδευτικούς», λέει ο Τσακαριάνεφσκι.
Πηγή: Βαλκανικό Περισκόπιο