Στην δημοσιότητα ήρθε η έκθεση της Human Rights Watch για τα βασανιστήρια και τους βιασμούς στους οποίους υποβάλλονται προφυλακισμένοι κρατούμενοι στη Βόρεια Κορέα.
Η έκθεση της HRW βασίζεται σε συνεντεύξεις 15 ανδρών και γυναικών, πρώην κρατουμένων, αλλά και πρώην αξιωματούχων, που διέφυγαν από τη Βόρεια Κορέα όπως κι άλλοι συμπατριώτες τους μετά την άνοδο του Κιμ Γιονγκ Ουν στην εξουσία πριν από εννέα χρόνια.
Οι Βορειοκορέατες «έχουν κάθε λόγο να φοβούνται τη σύλληψή τους και τον εγκλεισμό τους σε φυλακές εν αναμονή της δίκης τους», λέει ο Φιλ Ρόμπερτσον, διευθυντής του αρμόδιου για την Ασία τμήματος της HRW, προσθέτοντας ότι μόνον οι ύποπτοι με πολιτικές διασυνδέσεις ή χρήματα για να δωροδοκήσουν αστυνομικούς, φύλακες και εισαγγελείς, μπορούν να ελπίζουν να γλιτώσουν από τον εφιάλτη.
Βιασμοί και σεξουαλικές επιθέσεις κατά των κρατουμένων
Τους περισσότερους, ωστόσο, τους περιμένουν σκληρά βασανιστήρια, «ομολογίες» που αποσπώνται διά της βίας, άθλιες συνθήκες κράτησης, ενώ οι γυναίκες βρίσκονται αντιμέτωπες με σεξουαλικές επιθέσεις, περιλαμβανομένων των βιασμών. «Οι κανόνες απαγορεύουν τους ξυλοδαρμούς, αλλά χρειαζόμαστε ομολογίες στη διάρκεια της ανάκρισης. Άρα τους χτυπούν για να αποσπάσουν “ομολογίες”», είπε πρώην αστυνομικός στη HRW.
Πρώην κρατούμενοι κατήγγειλαν ότι τους υποχρέωναν να σιωπούν στα κελιά τους, γονατισμένοι ή καθισμένοι οκλαδόν επί έως και 16 ώρες ημερησίως κι αν κουνιόντουσαν τους χτυπούσαν με τα χέρια, γκλομπς ή δερμάτινες ζώνες ή τους έβαζαν να τρέχουν έως και χίλιους κύκλους μέσα στο προαύλιο των φυλακών. «Μας αντιμετώπιζαν ως υπανθρώπους, χειρότερα κι από ζώα», είπε ο Γιουν Γιονγκ Τσεόλ, πρώην κρατικός υπάλληλος, που συνελήφθη το 2011 και τον ξυλοφόρτωσαν προτού του αποκαλύψουν την επόμενη μέρα ότι αντιμετώπιζε κατηγορίες περί «κατασκοπείας» εις βάρος του στυγνού καθεστώτος του Κιμ, που δεν διστάζει να στέλνει με την παραμικρή αφορμή ακόμη και αξιωματούχους στο εκτελεστικό απόσπασμα. «Με έδερναν επί μισή ώρα, με κλωτσούσαν με τα άρβυλα, με γρονθοκοπούσαν παντού στο σώμα μου», πρόσθεσε ο Γιουν, που πέρασε τελικά πέντε χρόνια σ’ ένα στρατόπεδο εργασίας κατηγορούμενος τελικά για λαθρεμπόριο.
Η πρώην έμπορος Κιμ Σουν Γιονγκ, που διέφυγε από τη Βόρεια Κορέα προ πενταετίας στη Σεούλ, είπε ότι τη βίασε ο ανακριτής στο κέντρο κράτησης κι ένας αστυνομικός της επιτέθηκε σεξουαλικά, αλλά η ίδια «δεν είχε τη δύναμη να αντισταθεί». Η έκθεση της HRW καλεί την Πιονγιάνγκ να ομολογήσει τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να βάλει τέλος στα βασανιστήρια και την ωμή, απάνθρωπη, εξευτελιστική μεταχείρηση» των κρατουμένων, ενώ ζητεί από τις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα κι άλλα μέλη του ΟΗΕ να ασκήσουν δημοσίως και κατ’ ιδίαν πιέσεις στην κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.