Ποινικές διώξεις για τη φονική έκρηξη στη Βηρυτό ασκήθηκαν στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου και τρεις πρώην υπουργούς, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας.
Ο εισαγγελέας που ερευνά την υπόθεση άσκησε τη δίωξη κατά του Χασάν Ντιάμπ, που αν και παραιτήθηκε από τη θέση του πρωθυπουργού, παρέμεινε ως υπηρεσιακός, κατά του Αλί Χασάν Χαλίλ, πρώην υπουργού Οικονομικών και τους Γκαζί Ζάιτερ και Γιουσούφ Φενιάνος, πρώην υπουργούς δημοσίων έργων.
Και οι τέσσερις κατηγορούνται για αμέλεια που οδήγησε στην έκρηξη, εξαιτίας της οποίας πάνω από 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν και χιλιάδες τραυματίστηκαν. Η έκρηξη προκλήθηκε από την ανάφλεξη μεγάλο αποθέματος εκρηκτικού υλικού, που ήταν αποθηκευμένο για χρόνια στο λιμάνι, εις γνώσιν κορυφαίων αξιωματούχων ασφαλείας και πολιτικών.
Οργή στους πολίτες για την αργή πρόοδο στην υπόθεση
Οι τέσσερις είναι οι πλέον υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι που προβάλλουν ως υπαίτιοι της έρευνας, που έχει διεξαχθεί με μυστικότητα. Την ίδια ώρα, στη χώρα επικρατεί οργή για την αργή πρόοδο, την έλλειψη απαντήσεων και το γεγονός ότι κανένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος δεν έχει μέχρι στιγμής κατηγορηθεί.
Στο πλαίσιο της έρευνας έχουν τεθεί υπό κράτηση 30 αξιωματούχοι ασφαλείας του λιμανιού και της κυβέρνησης.
Ο Ζάιτερ ήταν υπουργός Μεταφορών και Δημοσίων Έργων το 2014 και τον διαδέχθηκε ο Φενιάνος το 2016, έως και τις αρχές του τρέχοντος έτους. Ο Χαλίλ ήταν υπουργός Οικονομικών την περίοδο 2014-2020.
Τόσο ο Χαλίλ όσο και ο Φενιάνος έχουν υποστεί αμερικανικές κυρώσεις, τον Σεπτέμβριο και είναι οι πρώτοι δύο Λιβανέζοι αξιωματούχοι που έχουν τεθεί σε τέτοιο καθεστώς, πλην της Χεζμπολάχ.