Τουρκία, είναι φανερό πως έχει αδιάρρηκτες σχέσεις με την Αλβανία, η όποια έχει αποτελέσει πολλές φορές «μαριονέτα» στα χέρια της Άγκυρας.
Όπως αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο Έντι Ράμα, αναμένεται να ταξιδέψει στην Άγκυρα στις 6 και 7 Ιανουαρίου μετά από πρόσκληση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων, θα βρεθούν η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο πέλαγος στα 12 μίλια και η κατασκευή οικιών στους σεισμόπληκτους του Δυρραχίου του 2019, όπως υποσχέθηκε ο Ερντογάν.
Το τούρκικο δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι στην ατζέντα των συναντήσεων μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών θα είναι οι περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
«Επί του παρόντος, τα δύο ανοιχτά ζητήματα μεταξύ Τουρκίας και Αλβανίας είναι η κατασκευή ορισμένων οικιών για τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν από τον σεισμό, μια υπόσχεση της Τουρκίας, καθώς και η θαλάσσια συμφωνία με την Ελλάδα, η οποία βασικά επηρεάζει περισσότερους Τούρκους» σημειώνει η abcnews.al.
Στην Αλβανία «βαφτίζουν» την ελληνική μειονότητα «Αλβανούς Ορθόδοξους»
Η Αλβανική κυβέρνηση δεν μένει μόνο στη στενή συνεργασία με την Τουρκία που μπορεί ανά πάσα στιγμή να στραφεί εναντίον της χώρας μας. Ο ζήτημα της προστασίας των ελλήνων της Β. Ηπείρου, έχει απασχολήσει πολλές φορές, κάνοντας αναγκαία την παρέμβαση και προστασία του ελληνικού κράτους.
Στην Αλβανία οι εθνικιστικοί κύκλοι προσπαθούν να «σβήσουν» την ελληνική μειονότητα «βαφτίζοντάς» την «Αλβανούς Ορθόδοξους».
Έτσι λοιπόν, ως «σκάνδαλο» παρουσιάζει αλβανικό δημοσίευμα, που αναδημοσιεύει το Βαλκανικό Περισκόπιο, την αποδοχή του Έντι Ράμα στην καταγραφή της ελληνικής μειονότητας στη Αλβανία, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τον Φεβρουάριο του 2015.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, καθορίζονται ως μειονοτικές περιοχές, κοινότητες και δήμοι όπου υπάρχει, όπως σημειώνεται, αλβανική πλειοψηφία αναφέρει το Βαλκανικό Περισκόπιο.
«Στον δήμο Πρεμετής υπάρχει μία μειονοτική περιοχή, η κοινότητα της Τσαρτσόβας ή Κεράσοβου η οποία κατοικείται από Αλβανούς Ορθόδοξους χριστιανούς. Ομοίως η κοινότητα Βιοβίστας στην Πρεμετή».
«Στο Δήμο των Αγίων Σαράντα, η Ελλάδα αναγνωρίζει ως μειονότητες τους κατοίκους του χωριού Μετόχι, το οποίο έχει συντριπτική πλειοψηφία Αλβανών, ενώ η παρουσία της ελληνικής μειονότητας είναι πολύ μικρή.
Στον Δήμο Αυλώνα έχουμε μειονότητες, τους κατοίκους των χωριών Αρτά και Σβέρνιτσα, που κατοικούνται μόνο από Αλβανούς Ορθόδοξους χριστιανούς.
Στο Δήμο της Κονίσπολης, το χωριό Τζάρε έχει μειονότητα με κατοίκους Αλβανούς Ορθόδοξους χριστιανούς και τσάμηδες. Το ίδιο συμβαίνει με το χωριό Τσιφλίκι σε αυτόν τον δήμο με πλειοψηφία Αλβανούς Ορθόδοξους χριστιανούς και τσάμηδες.
Στον δήμο του Αργυροκάστρου, το χωριό Αντών Πότσι με βλάχους, οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι δεν είναι Έλληνες.
Και πάλι στον δήμο Κονίσπολης συναντάμε την ελληνική μειονότητα στο χωριό Σκάλα, όπου οι περισσότεροι κάτοικοι είναι Βλάχοι.
Αυτά τα χωριά που δηλώθηκαν ελληνικά μειονοτικά με την υπογραφή του Έντι Ράμα έχουν δημοσιευτεί στον επίσημο ιστότοπο της ελληνικής κυβέρνησης, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.