Με κάθε μέσω και τρόπο τελικά οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν αποφασίσει ότι πρέπει να έρθουν και να εγκατασταθούν στην Ευρώπη όσοι αλλοδαποί θέλουν και πλέον οι δικαιολογίες φτάνουν στα όρια του παραλόγου.
Έτσι με απόφαση-σταθμό στα δικαστικά χρονικά στη Γαλλία δικαστήριο της πόλης Μπορντό εξέδωσε απόφαση με την οποία απένειμε την ιδιότητα του πρόσφυγα σε άνδρα από το Μπαγκλαντές για… περιβαλλοντικούς λόγους.(και τώρα θα τον συντηρούν οι Γάλλοι πολίτες από τους φόρους τους καθώς πέρασε δεκάδες χώρες για να έρθει τελικά στην Ευρώπη)
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον δικηγόρο του 40χρονου που υποφέρει από χρόνια πάθηση του αναπνευστικού, η περιβαλλοντική μόλυνση στη χώρα καταγωγής του, το Μπαγκλαντές, αποτέλεσε το βασικό κριτήριο της δικαστικής απόφασης, προκειμένου να ανατραπεί η διαδικασία απέλασής του από τη Γαλλία.
Μόλις το μάθουν στο Μπαγκλαντές των 165 εκατομμυρίων χαρές που θα κάνουν.
Ο άνδρας με καταγωγή από ένα μικρό χωριό 200 χιλιόμετρα από την Ντάκα, πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές, έφτασε στη Γαλλία το 2011( βέβαια που να έλεγε αυτή την δικαιολογία σε όσες χώρες άλλες πέρασε).
Η Ντάκα είναι, σύμφωνα με την Greenpeace, η δεύτερη πρωτεύουσα στον κόσμο με την υψηλότερη ατμοσφαιρική ρύπανση στον κόσμο και το χρησιμοποίησε και ο δικηγόρος του.
Ο 40χρονος, το όνομα του οποίου δεν αποκαλύπτεται, υποφέρει από αλλεργικό άσθμα και υπνική άπνοια, ενώ χρειάζεται αναπνευστική υποστήριξη κατά τη διάρκεια του ύπνου όωπς δήλωσε ο ίδιος και η υπερασπισή του.
Ο 40χρονος εργαζόταν ως μάγειρας και σερβιτόρος σε εστιατόριο της πόλης Τουλούζ και διέθετε προσωρινή άδεια κυκλοφορίας από το 2015. Παρότι η άδειά του ανανεώθηκε μία φορά, δύο χρόνια αργότερα το κολέγιο των ιατρών στην επιτροπή μετανάστευσης έκρινε πως η χώρα του διέθετε το ιατροφαρμακευτικό υλικό προκειμένου να αντιμετωπίσει τη χρόνια πάθησή του.
Η περιβαλλοντική ρύπανση οδήγησε στην αναίρεση απέλασης
Η απόφαση αυτή έβαλε μπροστά τις διαδικασίες για την απέλαση του άνδρα από το Μπαγκλαντές. Ο δικηγόρος του 40χρονου επικαλέστηκε στις δικαστικές αρχές την περιβαλλοντική μόλυνση. Όπως είπε, ο αριθμός των μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα που εντοπίζονται στο Μπαγκλαντές είναι έξι φορές υψηλότερος από το επιτρεπόμενο όριο που έχει ορίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Επιπλέον, σύμφωνα με την υπεράσπιση, το 82% των θανάτων που δεν σχετίζονται με κάποια μολυσματική ασθένεια στη ασιατική χώρα, συνδέονται με την περιβαλλοντική μόλυνση.
Ο άνδρας από το Μπαγκλαντές έχει χάσει τον πατέρα του από ασθένεια που σχετίζεται με το αναπνευστικό σε ηλικία μόλις 54 ετών. Επιπλέον, φαίνεται πως από το 2013 έως και σήμερα, περίοδο που ο 40χρονος ζει στη Γαλλία, η αναπνευστική του λειτουργία έχει βελτιωθεί από το 58% στο 70%.
Ο 40χρονος χαρακτηρίστηκε πρόσφυγας για… περιβαλλοντικούς λόγους
«Η απέλαση του πελάτη μου στη χώρα του θα τον έθετε σε άμεσο θανατηφόρο κίνδυνο. Η κρίση άσθματος θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένη», σημείωσε ο Γάλλος δικηγόρος. Έτσι, η δικαστική αρχή της Τουλούζης ακύρωσε την υποχρέωση απέλασης το περασμένο καλοκαίρι, με τη γαλλική περιφέρεια να ασκεί έφεση στην απόφαση.
Ωστόσο, το δικαστήριο της πόλης του Μπορντό που ανέλαβε την υπόθεση πριν από μερικές ημέρες δεν αναίρεσε απλώς την υποχρέωση απέλασης του 40χρονου, αλλά του απένειμε και την ιδιότητα του πρόσφυγα.
Το σκεπτικό της απόφασης περιγράφει πως το γαλλικό κράτος αδυνατεί να απελάσει ένα ασθενή με χρόνιο αναπνευστικό πρόβλημα στη χώρα καταγωγής του, όπου η κατάσταση της υγείας του θα επιδεινωθεί εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.