Το 44% των Αμερικανών στηρίζουν τον Ντόναλντ Τραμπ και θεωρούν ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία αποπομπή του από το Αξίωμα του Προέδρου παρά τα γεγονότα στο Καπιτώλιο την Τετάρτη, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos και του πρακτορείου Reuters.
Ο Ν.Τραμπ είναι έτοιμος για “καθαρές” αποφάσεις καθώς τα 75.000.000 Αμερικανών ψηφοφόρων ουσιαστικά ψήφισαν το πρόσωπο και αυτά που πρεσβεύει και όχι κάποιον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο και αυτό αποτυπώθηκε και στην δημοσκόπηση καθώς σχεδόν όλοι οι ρεπουμπλικανοί ψηφοφόροι στηρίζουν τον Ν.Τραμπ.
Το σημαντικότερο είναι ότι παρά το ότι ξεκάθαρα καταδίκασε τα επεισόδια με σαφή τρόπο και όπως μάλιστα είπε, όσοι εμπλέκονται σε αυτά θα πρέπει να «πληρώσουν», οι Δημοκρατικοί (της Ν.Πελόζι) και μια μερίδα Ρεμπουπλικανών “βαρώνων” θέλουν να επιμένουν ότι ο Ν.Τραμπ πρέπει να αποπεμφθεί όταν ακόμα και ο Τ.Μπάιντεν τους “άδειασε”.
«Αν έμεναν έξι μήνες, θα έπρεπε να κάνουμε τα πάντα για να τον βγάλουμε εκτός του Οβάλ Γραφείου, να τον κατηγορήσουμε ξανά και να ενεργοποιήσουμε την 25η Τροπολογία», είπε ο κ. Μπάιντεν. «Αλλά τώρα είμαι συγκεντρωμένος στο να πάρουμε τον έλεγχο στις 20 Ιανουαρίου.»
ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί καταθέτουν πρόταση μομφής κατά του Τραμπ
Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι, έκανε γνωστό ότι έδωσε οδηγίες στην Επιτροπή Κανονισμών του σώματος να προετοιμαστεί για την υποβολή κατηγορητηρίου ώστε να παραπεμφθεί ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη, εάν ο ένοικος του Λευκού Οίκου δεν παραιτηθεί μετά την αιματηρή εισβολή οπαδών του στο Καπιτώλιο την Τετάρτη.
«Η ελπίδα των μελών του σώματος είναι ότι ο πρόεδρος θα παραιτηθεί άμεσα», ανέφερε η κυρία Πελόζι σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε αφού συνεδρίασε με την κοινοβουλευτική ομάδα των Δημοκρατικών. Ωστόσο, πρόσθεσε, «η Βουλή διατηρεί όλες τις επιλογές ανοικτές» και «οι διαβουλεύσεις μας θα συνεχιστούν».
Τα… σενάρια των Δημοκρατικών
Αυτοί που πνέουν τα μένεα κατά του προέδρου είναι οι Δημοκρατικοί οι οποίοι ψάχνουν τρόπους για αποτροπή δημιουργίας κόμματος από τον Ν.Τραμπ γιατί απλά δεν πρόκειται να τους αφήσει σε “χλωρό κλαρί” και έτσι με προεξάρχουσα την Ν.Πελόζι (ο Τ.Μπάιντεν δεν φαίνεται να επιμένει ή από τώρα “κουράστηκε”) διακινούν σενάρια εναντίον του που όπως έχουμε αναφέρει ακόμα και αν ξεκινούσε μια τέτοια διαδικασία (χρειάζονται τα 2/3 του Κογκρέσου που δεν τα έχουν οι Δημοκρατικοί) και αν τα είχαν η διαδικασία δεν θα τελείωνε πριν το… καλοκαίρι «και… αν»:
Καθαίρεση από το Κογκρέσο πριν από τις 20 Ιανουαρίου: Το βασικό πρόβλημα σε αυτή τη περίπτωση παραμένει η έλλειψη χρόνου αλλά και το γεγονός ότι η Γερουσία εξακολουθεί να ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους. Με δεδομένο ότι χρειάζεται ενισχυμένη πλειοψηφία και στα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου, παραμένει αμφίβολο αν οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές θα στηρίξουν μαζικά την καθαίρεση του Τραμπ.
Ενεργοποίηση της 25ης τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος: Με βάση αυτό το σενάριο, ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς διαθέτει τη δυνατότητα να συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο για να αποφασιστεί με ψηφοφορία αν η ψυχολογική κατάσταση του προέδρου του επιτρέπει να εκπληρώσει τα συνταγματικά του καθήκοντα. Οι περισσότερες φωνές από το Δημοκρατικό στρατόπεδο ζητούν την ενεργοποίηση αυτής της τροπολογίας. Παρόλα όμως αυτά, ο χρόνος παραμένει πρόβλημα και σε αυτή την περίπτωση, καθώς υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί μια εβδομάδα για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Με δεδομένο ότι αυτή η τροπολογία δεν έχει ποτέ ενεργοποιηθεί υπάρχουν και ορισμένες νομικές «γκρίζες ζώνες», οι οποίες ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα. Για παράδειγμα, παραμένει ασαφές το αν οι υπηρεσιακοί υπουργοί θα έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν, καθώς ο διορισμός τους δεν έχει επικυρωθεί από τη Γερουσία.
Καθαίρεση στο Κογκρέσο μετά τις 20 Ιανουαρίου: Ένα άλλο σενάριο, το οποίο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι αυτό της καθαίρεσης του Ντόναλντ Τραμπ μετά την ολοκλήρωση της προεδρικής του θητείας. Σε αυτή τη περίπτωση τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα, καθώς οι Δημοκρατικοί θα ελέγχουν και τα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου. Αυτή η καθαίρεση δεν θα έχει μόνο συμβολική σημασία αλλά θα έχει και πολιτική ουσία, καθώς θα ισοδυναμεί με στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα μπορεί να θέσει ξανά υποψηφιότητα για κανένα ομοσπονδιακό αξίωμα.