Ο Tomáš Libertíny από τη Σλοβακία, ζει και εργάζεται στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας και δημιουργεί τέχνη για να εξερευνήσει την ομορφιά και τη νοημοσύνη της φύσης.
Οι μέλισσες είναι καταπληκτικά έντομα για διάφορους λόγους: παράγουν μέλι, συμβάλουν σε μεγάλο βαθμό στη βιοποικιλότητα και σύμφωνα με μερικά άτομα, ολόκληρες οικονομίες στηρίζονται πάνω τους.
Τώρα, όμως, όπως φαίνεται οι μελισσούλες έχουν και ένα κρυφό ταλέντο! Είναι και καλλιτέχνες καθώς βοήθησαν στην τελευταία δημιουργία του Tomáš Libertíny, στην προτομή της Νεφερτίτη. Οι μέλισσες έκαναν την δουλειά τους δημιουργώντας μια κηρήθρα.
Ο Tomáš Libertíny του Studio Libertiny, είναι ένας Σλοβάκος καλλιτέχνης που ζει και εργάζεται στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας και δημιουργεί τέχνη για να εξερευνήσει την ομορφιά και τη νοημοσύνη της φύσης, εξετάζοντας τα υπαρξιακά ερωτήματα του ανθρώπινου νου, μελετώντας τη σχέση μεταξύ ανθρώπου και φύσης.
Τα τελευταία 2 χρόνια, ο Libertíny εργάζεται σε ένα από τα τελευταία του έργα-μια προτομή της Βασίλισσας Νεφερτίτης της Αιγύπτου που ονόμασε «Αιωνιότητα».
Ωστόσο, αντί να ακολουθήσει τα παραδοσιακά υλικά για γλυπτική, όπως πηλό ή μέταλλο, επέλεξε το κερί μέλισσας. Τι ακριβώς έκανε; Χρησιμοποίησε 60.000 μέλισσες για να τον βοηθήσουν στην δημιουργία του.
Σχεδίασε και δημιούργησε ένα τρισδιάστατο πλαίσιο μιας προτομής της Νεφερτίτης και στην συνέχεια χρησιμοποίησε μερικές μέλισσες για να αρχίσει να κατασκευάζει μια κηρήθρα γύρω από αυτό. Το πλαίσιο σχεδιάστηκε ειδικά με τέτοιο τρόπο ώστε να παρέχει δομική ακεραιότητα.
Η δημιουργία ήταν σε εξέλιξη προτού εμφανιστεί για πρώτη φορά στο Kunsthal στο Ρότερνταμ το καλοκαίρι του 2019. Μέρος του δημιουργήθηκε με την παρουσία κόσμου που είδαν τις μέλισσες να κάνουν το θαύμα τους. Μέχρι το τέλος του 2020, η προτομή τελείωσε και παρουσιάστηκε στη γκαλερί «Rademakers» στο Άμστερνταμ.