Ισραηλινοί επιστήμονες προχώρησαν στη δημιουργία μιας τρισδιάστατης τυπωμένης μπριζόλας.

Σκοπός του εγχειρήματος ήταν η διαπίστωση-επιβεβαίωση ότι η μικρότερη κατανάλωση κρέατος θα οδηγούσε στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Η εταιρεία Άλεφ Φαρμς και η σχολή της βιοϊατρικής μηχανικής στο Ισραήλ συνεργάστηκαν και δημιούργησαν μία νέα τεχνολογία που θα επιτρέπει την αναπαραγωγή της γεύσης και της υφής μιας μπριζόλας, η οποία θα βασίζεται στην τρισδιάστατη βιοτυπία ζωντανών κυττάρων σε εργαστηριακές συνθήκες. Η διαδικασία δηλαδή περιλαμβάνει την επώαση κυττάρων αγελάδας, καθώς και την διαφοροποίηση και αλληλεπίδραση, που δίνουν τις φυσικές ιδιότητες μιας πραγματικής μπριζόλας σε εκείνη την «μπριζόλα» που δεν αποτελεί παρά ένα εργαστηριακό υλικό.

«Ένα ιδιόκτητο σύστημα, παρόμοιο με την αγγείωση που συμβαίνει φυσικά στους ιστούς, επιτρέπει τη διάχυση των θρεπτικών ουσιών σε όλο τον παχύτερο ιστό και χορηγεί στη μπριζόλα με το παρόμοιο σχήμα και δομή της φυσικής του μορφής όπως βρίσκεται στα ζώα πριν και κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος», αναφέρουν σε δήλωσή τους.

Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι η τεχνολογία προσφέρει τη δυνατότητα παραγωγής οποιουδήποτε τύπου κρέατος χωρίς σφαγή και χωρίς γενετική μηχανική, καθώς η τρισδιάστατη βιολογική εκτύπωση μπορεί να αναπαραγάγει διαφορετικά είδη, συμπεριλαμβανομένων μυών και λίπους.

«Αναγνωρίζουμε ότι ορισμένοι καταναλωτές θα λαχταρούσαν πιο παχιά και λιπαρά κομμάτια κρέατος. Αυτό το επίτευγμα αντιπροσωπεύει τη δέσμευσή μας να ανταποκριθούμε στις μοναδικές προτιμήσεις και τις γεύσεις των καταναλωτών μας και θα συνεχίσουμε να διαφοροποιούμε σταδιακά τις προσφορές μας», δήλωσε ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Άλεφ Φαρμς, Didier Toubia.

Η μπριζόλα που δημιούργησε η Άλεφ Φαρμς, είναι παχύτερη από την πρώτη, που παράχθηκε το 2018.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η εταιρεία δήλωσε ότι θα επεκτείνει την γκάμα των προϊόντων της, και βασική της επιδίωξη θα είναι η δημουργία ενός υποκατάστατου κρέατος λιγότερο σκληρού. Και όλα αυτά γιατί ψάχνουν τρόπους για να δημιουργήσουν διαφορετικές διατροφικές συνήθειες, για έναν «πιο βιώσιμο, δίκαιο και ασφαλή κόσμο».