ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ο Κ.Μητσοτάκης ακολουθεί τον «κανόνα των δεινοσαύρων» σε ότι αφορά τον Ν.Τραμπ: Ότι δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει...
prodeals

Τηλεφωνική επικοινωνία για Ε.Μακρόν και Σι Τζινπίνγκ – Όσα συζήτησαν

Τηλεφωνική επικοινωνία για Ε.Μακρόν και Σι Τζινπίνγκ – Όσα συζήτησαν

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ είχε ο Γάλλος Εμανουέλ Μακρόν, με κεντρικό θέμα συζήτησης τις γαλλο-κινεζικές οικονομικές σχέσεις.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής αυτής συνδιάλεξης, έγινε αναφορά στην επενδυτική συμφωνία που υπογράφηκε στα τέλη του 2020 μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κίνας.

Ο Γάλλος πρόεδρος «επέμεινε» μιλώντας στον Κινέζο ομόλογό του «στο θέμα της συνέχισης της επανεξισορρόπησης της εταιρικής σχέσης μεταξύ της Ευρώπης και της Κίνας (…), προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες ενός ισότιμου ανταγωνισμού και να βελτιωθεί η αμοιβαιότητα σε σχέση με την πρόσβαση στην αγορά», διευκρίνισε το Ελιζέ.

Ο Σι Τζινπίνγκ, από την πλευρά του, τάχθηκε υπέρ της «ταχείας εφαρμογής» της συμφωνίας, σύμφωνα με το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων.

Οι πληροφορίες που μετέδωσαν το πρακτορείο Xinhua και η γαλλική προεδρίαδεν αναφέρουν συγκεκριμένα την κατάσταση των Ουιγούρων μουσουλμάνων της περιοχής Σιντζιάνγκ (βορειοδυτικά), όμως το Ελιζέ διαβεβαίωσε πως αυτό το άκρως ευαίσθητο θέμα αναφέρθηκε από τον Εμανουέλ Μακρόν.

Επιπλέον, ο επικεφαλής της γαλλικής προεδρίας κάλεσε εκ νέου το Πεκίνο να επικυρώσει «το συντομότερο δυνατόν» τις θεμελιώδεις συμβάσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, που απαγορεύουν την αναγκαστική εργασία, την ώρα που η Κίνα κατηγορείται ότι την επιβάλλει στη Σιντζιάνγκ.

Αναφορικά με τη συμφωνία Κίνας-ΕΕ, το Πεκίνο υποσχέθηκε να εργαστεί για την επικύρωση των συμβάσεων της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.

Τα δύο ανακοινωθέντα υπογραμμίζουν, εξάλλου, τη συμφωνία των δύο προέδρων για την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων των χωρών τους στους τομείς της πυρηνικής ενέργειας για πολιτικούς σκοπούς, της αεροναυπηγικής και του αγροδιατροφικού τομέα.

Ο Σι Τζινπίνγκ είπε, επίσης, ότι «στηρίζει το Παρίσι προκειμένου να αναδειχθεί σε διεθνές οικονομικό κέντρο», στον απόηχο και του Brexit.

Σύμφωνα με το Ελιζέ, ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε στον Κινέζο πρόεδρο την «έντονη ανησυχία του σε σχέση με την κατάσταση στη Μιανμάρ», την ώρα που το Πεκίνο αρνείται, έως σήμερα, να μιλήσει για «πραξικόπημα», αναφορικά με την κατάληψη της εξουσίας από τους στρατιωτικούς την 1η Φεβρουαρίου σε αυτήν τη χώρα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στη μάχη κατά της πανδημίας Covid-19, ο Εμανουέλ Μακρόν «ενθάρρυνε την Κίνα να εντάξει τη συμβολή της στη διεθνή ανταπόκριση, ιδίως στο θέμα των εμβολίων, σε ένα πλαίσιο πολυμέρειας και διαφάνειας», της πρωτοβουλίας ACT-A, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της ΕΕ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.