Με σκοπό μία στενότερη συνεργασία στην καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς πρόκειται να επισκεφθεί την ερχόμενη Πέμπτη, 4 Μαρτίου, το Ισραήλ, μαζί με την πρωθυπουργό της Δανίας Μέτε Φρεντερίκσεν.
“Εκεί θα συμφωνήσουμε με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου μία κατά το δυνατόν στενή συνεργασία στην έρευνα και παραγωγή εμβολίων και φαρμάκων”, ανακοίνωσε στη Βιέννη ο Σεμπάστιαν Κουρτς.
Ο στόχος πρέπει να είναι η προετοιμασία για τη φάση μετά το καλοκαίρι και, λαμβάνοντας υπόψη τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, “να προσαρμόσουμε όσο το δυνατόν ταχύτερα τα υπάρχοντα εμβόλια και τις θεραπείες ή να παράξουμε νέα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και αυτό να γίνει όσο το δυνατόν πιο αυτόνομα”, τόνισε ο καγκελάριος, επισημαίνοντας ότι στην Αυστρία οργανώνονται εδώ και μήνες οι δυνατότητες στους τομείς της έρευνας, της ανάπτυξης και της παραγωγής.
Επαφές Κουρτς και με Πούτιν
Χθες Παρασκευή, ο Αυστριακός καγκελάριος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν το ενδεχόμενο να προμηθευθεί η Αυστρία το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, αλλά και να υπάρξει μία από κοινού παραγωγή του εμβολίου, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
“Συζητήθηκαν αναλυτικά ζητήματα αντιμετώπισης της νόσου του κορονοϊού, όπως και οι δυνατότητες να προμηθευθεί η Αυστρία το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, καθώς και η οργάνωση της από κοινού παραγωγής του”, αναφερόταν στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
Στην ανακοίνωση προστίθετο ότι “σε σχέση με αυτό συμφωνήθηκε να υπάρξουν περαιτέρω πυκνές επαφές μέσω των αρμόδιων υπουργείων των δύο χωρών” και επισημαινόταν ότι η συνομιλία έγινε με πρωτοβουλία της αυστριακής πλευράς.
Παίζει… μπάλα με Ρωσία και Κίνα
Ήδη, πριν από δύο εβδομάδες, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας δήλωνε ότι θέλει να υπάρξει στη χώρα του παραγωγή του ρωσικού και του κινεζικού εμβολίου κατά του κορωνοϊού, σημειώνοντας πως “εάν εγκριθούν τα δύο εμβόλια, η Αυστρία θα προσπαθούσε σίγουρα να διαθέσει τις παραγωγικές ικανότητες εγχώριων εταιρειών για ρωσικά ή κινέζικα εμβόλια, όπως και άλλων χωρών”.
“Το θέμα είναι να λάβουμε, όσο το δυνατόν πιο ασφαλές εμβόλιο, όσο το δυνατόν γρηγορότερα – ανεξάρτητα από ποιον έχει αναπτυχθεί”, τόνιζε ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος νωρίτερα είχε υποστηρίξει ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) θα πρέπει επίσης να ελέγξει την έγκριση εμβολίων από τη Ρωσία και την Κίνα, και ότι από αυτήν την άποψη, δεν πρέπει να υπάρχει “κανένα πολιτικό ταμπού”.
Ο ίδιος, είχε επίσης δηλώσει ότι θα εμβολιαζόταν με το εμβόλιο Sputnik V ή με ένα κινεζικό εμβόλιο, εάν τα εμβόλια θα έχουν εγκριθεί στην Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι “στα εμβόλια μετράει αποκλειστικά και μόνον η αποτελεσματικότητα, η ασφάλεια και η γρήγορη διαθεσιμότητα, και όχι οι γεωπολιτικές διαμάχες”.