Σε μια ενέργεια που αναμένεται να δημιουργήσει πολλές αντιδράσεις και σε ένα «τσουνάμι» εξελίξεων προχωράει η Γαλικία της Ισπανίας, καθώς είπε «ναι» στον υποχρεωτικό εμβολιασμό και μάλιστα αναμένεται να επιβάλει και υπέρογκα πρόστιμα σε όσους πολίτες δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν.
Η περιφερειακή κυβέρνηση της Γαλικίας, στη ΒΔ Ισπανία, ανακοίνωσε πως προτίθεται να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για την COVID-19 για τους 2,7 εκατ. κατοίκους της, απειλώντας μάλιστα με σοβαρά πρόστιμα όσους «αδικαιολόγητα» δεν θέλουν να εμβολιαστούν.
Αυτά δε, σύμφωνα με το Local, μπορεί να είναι από 1.000 έως και 60.000 ευρώ.
Η αμφιλεγόμενη αυτή απόφαση ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της περιφέρειας Alberto Nuñez Feijóo και υπόκειται σε έγκριση.
Τώρα που φαίνεται πως ο νόμος θα ψηφιστεί από την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της Γαλικίας, έγινε γνωστό πως η άρνηση κάποιου να κάνει το εμβόλιο θα αποτελεί πταίσμα και θα επιβάλλεται χρηματική ποινή ύψους 1.000 έως 3.000 ευρώ.
Ωστόσο, σε περιπτώσεις όπου η άρνηση του πολίτη «ενδέχεται να ενέχει κίνδυνο ή πρόκληση σοβαρή βλάβη στην υγεία του πληθυσμού», θα θεωρείται σοβαρό αδίκημα και η ποινή θα κυμαίνεται από 3.000 έως 60.000 ευρώ.
Το θέμα του χειρισμού των μαζικών εμβολιασμών εν μέσω της πανδημίας κορωνοϊού έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις σε όλο τον κόσμο αλλά καμία χώρα δεν έχει προχωρήσει σε μια απόφαση που καθιστά τον εμβολιασμό υποχρεωτικό.
Ωστόσο ήδη σε κάποιες χώρες εξετάζουν «προνόμια» για όσους έχουν κάνει το εμβόλιο. Για παράδειγμα το Ισραήλ έχει υιοθετήσει την «πράσινη κάρτα», με την οποία όσοι κάνουν το εμβόλιο μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα, να πηγαίνουν σε πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις, ενώ και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας της χώρας είχε απειλήσει τους πολίτες πως εάν δεν εμβολιαστούν δεν θα μπορούν να κάνουν κάποιες δουλειές, χωρίς να αναφέρει ποιες θα είναι αυτές.
Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι μπροστάρης στην συζήτηση που γίνεται στην ΕΕ για το «πιστοποιητικό εμβολιασμού», το οποία για αρχή θα χρησιμοποιείται στα ταξίδια.
Από εκεί και πέρα η απόφαση της κυβέρνησης της Γαλικίας θα προκαλέσει αντιδράσεις στους πολίτες, όμως εάν τελικά περάσει, τότε είναι σχεδόν βέβαιο πως και άλλες περιοχές θα κάνουν τον εμβολιασμό κατά Covid-19 υποχρεωτικό.