Η κυβέρνηση Κ.Μητσοτάκη «επένδυσε» πολλά στην εκλογή Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ, καθώς υποτίθεται θα κρατούσε μια πιο σκληρή στάση απέναντι στην Τουρκία, όμως διαψεύδεται πανηγυρικά.
Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν σε διαδικτυακή συζήτηση στην οποία συμμετείχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι δεν είναι μυστικό ότι η Τουρκία είναι παλαιός και πολύτιμος σύμμαχος και ας υπάρχουν διαφορές.
«Δεν είναι μυστικό ότι έχουμε διαφορές με την Τουρκία για την αγορά των S-400 και την Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης δεν είναι μυστικό ότι η Τουρκία είναι παλιός σύμμαχος. Είναι προς το συμφέρον μας να κρατήσουμε την Τουρκία στο ΝΑΤΟ και είναι και προς το συμφέρον της Τουρκίας. Το ΝΑΤΟ έδειξε την ικανότητά του να βοηθάει στην επίλυση διαφορών, όπως στην Ανατολική Μεσόγειο, ο μηχανισμός είναι καλό παράδειγμα», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν σε διαδικτυακή εκδήλωση με τον γενικό γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ, ενόψει της Συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες σήμερα και αύριο.
«Υπάρχουν διαφορές, διαφωνίες όπως η αγορά των S-400. Υπάρχουν διαφορές και διαφωνίες στην Ανατολική Μεσόγειο. Εξέφρασα ανησυχίες στην Άγκυρα για τους S-400. Την ίδια στιγμή, το ΝΑΤΟ πλατφόρμα και είναι καλό που καθόμαστε γύρω από το ίδιο τραπέζι όταν υπάρχουν διαφορές. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε», είπε από την πλευρά του ο Γ. Στόλτενμπεργκ.
«Αυτό είναι ο μηχανισμός αποκλιμάκωσης μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, ανοίξαμε το δρόμο για διερευνητικές, επίσης η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο: δουλεύουμε μαζί στην πλατφόρμα του ΝΑΤΟ. Οπότε, ναι, να εκφράζουμε ανησυχίες και διαφορές, αλλά το ΝΑΤΟ είναι εργαλείο», συμπλήρωσε.
Οι δύο αξιωματούχοι συμφώνησαν στα περισσότερα θέματα που αφορούν στο ΝΑΤΟ. Ο Άντονι Μπλινκεν ανέφερε ότι «θέλουμε να αναζωογονήσουμε τη Συμμαχία, να διαβεβαιώσουμε ότι είναι ισχυρή απέναντι στις απειλές του σήμερα, όπως ήταν στο παρελθόν».
Σχετικά με τον Nord Stream 2, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι «ο Πρόεδρος Μπάιντεν ήταν ξεκάθαρος λέγοντας ότι ο αγωγός είναι κακή ιδέα, κακή για την Ευρώπη, κακή για τις ΗΠΑ» και προσέθεσε ότι μπορεί να «υπονομεύσει τα συμφέροντα της Ουκρανίας, της Πολωνίας και άλλων στενών εταίρων και συμμάχων».