Ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, είναι εξοργισμένος με τους συντάκτες της έκθεσης του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για τα ανθρώπινα δικαιώματα λόγω της κριτικής σχετικά με τη θέση της «σλαβομακεδονικής μειονότητας» στη Βουλγαρία.
Όπως είπε, η Σόφια δεν θα αναγνωρίσει τη σλαβομακεδονική μειονότητα που δημιουργήθηκε από τη Μόσχα και τη Γιουγκοσλαβία.
Στις 30 Μαρτίου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δημοσίευσε έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας.
Οι συντάκτες επέστησαν την προσοχή στη διαφθορά της χώρας, την αστυνομική βία, την έλλειψη ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, την αρνητική στάση απέναντι στους εκπροσώπους των Ρομά και των ΛΟΑΤ, καθώς και την έλλειψη επιθυμίας της Σόφιας να εγγράψει οργανισμούς που υποστηρίζουν την αναγνώριση σλαβομακεδονικής μειονότητας στη Βουλγαρία.
Σύμφωνα με τον Καρακατσάνοφ, οι μεγάλες χώρες ακολουθούν τα δικά τους συμφέροντα και μερικές φορές δεν λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα των μικρών χωρών. Ωστόσο, λέει ότι τα συμφέροντα της Βουλγαρίας είναι σημαντικά για αυτόν.
«Τι είδους (σλαβο)μακεδονική μειονότητα πρέπει να αναγνωρίσουμε στη Βουλγαρία;» Αυτό που δημιουργήθηκε στη Μόσχα; Δεν υπάρχει λόγος για το έθνος που δημιουργήθηκε στη Μόσχα, το οποίο εγκρίθηκε από τη Γιουγκοσλαβία του Τίτο μετά το 1944, να αναγνωριστεί ως μειονότητα στο έδαφος της Βουλγαρίας. Αυτό είναι απολύτως παράλογο », είπε στην Εθνική Τηλεόραση της Βουλγαρίας.
Ο υπουργός διαφώνησε επίσης με την κριτική της αστυνομικής βίας εναντίον διαδηλωτών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Όπως είπε, οι δυνάμεις ασφαλείας υπέφεραν πολύ περισσότερο τότε.
«Και ποιά ήταν η «αστυνομική βία;… Τότε που έριξαν κοκτέιλ μολότοφ στην αστυνομία; Ή όταν προσπάθησαν να τους κάψουν σαν άχυρο; Αυτοί οι αστυνομικοί δεν χρησιμοποίησαν καν κανόνια νερού, ρόπαλα, δεν χρησιμοποίησαν βία. Ποια ήταν η αστυνομική βία; Ότι, μετά από κάθε διαμαρτυρία, τα τραυματισμένα μέλη της αστυνομίας ήταν στο ασθενοφόρο; Κάποιος προφανώς παρέχει παραμορφωμένες πληροφορίες σε όσους έγραψαν την έκθεση», δήλωσε ο Καρακατσάνοφ.
Παρεμπιπτόντως, οι σχέσεις μεταξύ των Σκοπίων και της Σόφιας έχουν τεθεί σε μεγαλύτερη ένταση αφού η Βουλγαρία μπλόκαρε την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών των Σκοπίων με την ΕΕ.
Οι αρχές στη Σόφια ισχυρίζονται ότι τα Σκόπια δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, επειδή δεν εφαρμόζουν τις διατάξεις της διακρατικής συμφωνίας που υπογράφηκε την 1η Αυγούστου 2017.
Η Σόφια ζητά από τα Σκόπια να παραιτηθούν από τις αξιώσεις τους προς τη μειονότητα των Σκοπίων στη Βουλγαρία, ότι η μακεδονική γλώσσα θα αναφέρεται στα έγγραφα της ΕΕ ως γλώσσα σύμφωνα με το σύνταγμα των Σκοπίων, και ότι το διαπραγματευτικό πλαίσιο περιέχει έναν χρονικό περιορισμένο χάρτη πορείας για την εφαρμογή της διατάξεις της διακρατικής συμφωνίας.
Πηγή: iskra.co