Την Άγκυρα επισκέπτονται ο Σαρλ Μισέλ και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε συνέχεια της τηλεδιάσκεψης Κορυφής.
Βασικό θέμα συζήτησης είναι το μεταναστευτικό και σύμφωνα με δηλώσεις των ίδιων «οδικός τους χάρτης είναι οι αποφάσεις που συμφωνήθηκαν από τους ηγέτες της ΕΕ, κατά τη σύνοδο κορυφής τους στις 26 Μαρτίου». Εντύπωση πάντως προκαλεί ότι είκοσι ημέρες πριν, εκπρόσωποι των δύο Ευρωπαίων αξιωματούχων είχαν δηλώσει ότι «δεν υπάρχουν ακόμα οι προϋποθέσεις για μια επίσκεψη στην Τουρκία». Και το ερώτημα βεβαίως είναι τι άλλαξε στο ενδιάμεσο διάστημα που καθιστά πλέον δυνατή μια τέτοια επίσκεψη;
Αυτό που δεν άλλαξε είναι η προκλητική στάση του Ερντογάν απέναντι στην Ελλάδα και η επιθετική ρητορική του σε ό,τι αφορά το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Έφτασε στο σημείο να κατηγόρησει την Ελλάδα ότι δήθεν κλιμακώνει την επιθετικότητα της σε βάρος της Τουρκίας, καλώντας την να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο. Επιπλέον, δήλωσε ότι ο τουρκικός στρατός είναι έτοιμος να προασπίσει τη τουρκική κυριαρχία στα ηπειρωτικά εδάφη και νησιά.
Σταθερή παραμένει και η έλλειψη σεβασμού του Κράτους Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς στην Τουρκία είναι στην ημερήσια διάταξη οι συλλήψεις πολιτικών αντιπάλων, διαδηλωτών και Κούρδων. Πλέον, στη λίστα προστέθηκαν και απόστρατοι ναύαρχοι. Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, μάλιστα, έσπευσε να βγάλει απόφαση, πριν ακόμα διεξαχθεί η δίκη. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, διαβεβαιώνει ότι οι δικαστικοί φορείς «εις το όνομα του τουρκικού έθνους, με ανεξάρτητο και αμερόληπτο τρόπο και στο πλαίσιο των νόμων, θα πράξουν τα νομικώς δέοντα…
Αυτά που έχουν συμβεί στο παρελθόν έδειξαν ότι αυτοί που χαίρονται για τα πραξικοπήματα, τα τελεσίγραφα και την κηδεμονία, διαλύονται από τη μεγάλη διορατικότητα και τον απαράμιλλο ηρωισμό του έθνους μας». Ο υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ στη διάρκεια της συνάντησής του με οργανώσεις απόστρατων αξιωματικών είχε διαβεβαιώσει ότι η Δικαιοσύνη θα πράξει ό,τι είναι απαραίτητο. «Εκείνοι που δεν βλέπουν, που δεν θέλουν να δουν τα επιτεύγματα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, είναι τυφλωμένοι από φιλοδοξία, εμπάθεια και φθόνο», σχολίασε.
Επιστρέφοντας στην επίσκεψη των Ευρωπαίων αξιωματούχων, η συζήτηση θα κινηθεί γύρω από την επανέναρξη των ευρωτουρκικών σχέσεων. Με βάση τη λεγόμενη «θετική ατζέντα» οι Ευρωπαίοι προσφέρουν την έναρξη πολιτικού διαλόγου σε υψηλό επίπεδο, τον εκσυχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης και τέλος πρόσθετα δισεκατομμύρια ευρώ για νέα προγράμματα για τους Σύριους πρόσφυγες στην Τουρκία οι οποίοι αριθμούν περίπου τέσσερα εκατομμύρια.
Αναμένεται να ζητήσουν, όμως, από τον Ερντογάν να αποκλιμακώσει την στάση του σε σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο. «Εάν η Τουρκία δεν προχωρήσει εποικοδομητικά, εάν επιστρέψει σε μονομερείς ενέργειες και προκλήσεις ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο, θα διακόψουμε τα μέτρα συνεργασίας», τονίζει η φον ντερ Λάιεν.
Η επιείκεια που έχουν υιοθετήσει οι Βρυξέλλες έναντι του Τούρκου προέδρου δεν φαίνεται να βρίσκει σύμφωνη την Ουάσινγκτον. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποφάσισε την περαιτέρω εξειδίκευση των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί τον περασμένο Δεκέμβριο εναντίον της Τουρκίας για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400. Η απόφαση αυτή είναι προγραμματισμένη να δημοσιευτεί στην εφημερίδα της κυβερνήσεως αύριο, Τετάρτη 7 Απριλίου.