Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 99 ετών άφησε ο τελευταίος Έλληνας πρίγκιπας με ενεργό αξίωμα, πρίγκιπας Φίλιππος, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η βασιλική οικογένεια.
Τυπικά είχε αποποιηθεί του αξιώματός του και της ελληνικής υπηκοότητας πριν παντρευτεί την τότε πριγκίπισσα και μετέπειτα Βασίλισσα Ελισάβετ με την οποία ήταν ερωτευμένος όταν η Ελισάβετ ήταν 13 ετών.
Το θάνατό του ανακοίνωσε το παλάτι του Μπάκιγχαμ το μεσημέρι της Παρασκευής, 9 Απριλίου.
Ήδη, η σημαία στο παλάτι κυματίζει μεσίστια. Η κηδεία του θα γίνει στο Κάστρο του Γουίνδσορ και λόγω της κατάστασης που επικρατεί με τον κορονοϊό, η σορός του δεν θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.
Η ανακοίνωση του παλατιού αναφέρει: «Με βαθιά θλίψη, η Αυτής Μεγαλειότητα, η Βασίλισσα ανακοίνωσε τον θάνατο του αγαπημένου της συζύγου, της Αυτού Μεγαλειότητος, πρίγκιπα Φίλιππου, Δούκα του Εδιμβούργου. Η Αυτού Μεγαλειότητα πέθανε ειρηνικά σήμερα το πρωί στο κάστρο Γουίνδσορ».
Στα μέσα Φεβρουαρίου, ο Πρίγκιπας Φίλιππος είχε μπει στο νοσοκομείο για μια μικρή καρδιολογική επέμβαση, όπως είχε ανακοινωθεί, και είχε μείνει νοσηλευόμενος για 28 ημέρες.
https://twitter.com/RoyalFamily/status/1380475865323212800
Ο Δούκας του Εδιμβούργου χαρακτηρίστηκε κάποτε από τη βασίλισσα ως «η δύναμή της» της και η παρουσία του δίπλα της ήταν διαρκής για περισσότερα από 70 χρόνια.
Γεννημένος το 1921, ο Φίλιππος, πρίγκιπας της Ελλάδας και της Δανίας, υπηρέτησε στο Βασιλικό Ναυτικό.
Αφού γνώρισε για πρώτη φορά τη βασίλισσα, η Ελισσάβετ «δεν κοίταξε ποτέ κανέναν άλλο».
Παραμερίζοντας τις δικές του φιλοδοξίες σταδιοδρομίας, απέδειξε την έντονη αίσθηση του καθήκοντος να υπηρετεί τη χώρα κάθε χρόνο, αρνούμενος να σταματήσει να εργάζεται ακόμη και στη δεκαετία του ’90.
Τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο ο Φίλιππος ταλαιπωρήθηκε με από προβλήματα υγείας, ενώ υποβλήθηκε και σε επέμβαση στην καρδιά.
Ο Φίλιππος έγινε υποστηρικτής ή πρόεδρος σε 800 οργανισμούς, ίδρυσε τα Βραβεία του Δούκα του Εδιμβούργου το 1956 και κέρδισε μια θέση στις καρδιές του έθνους για τα πνευματώδη αστεία και τις «γκάφες» του.
Η μητέρα του ήταν η Πριγκίπισσα Αλίκη του Μπάτενμπεργκ και ο πατέρας του ήταν ο Πρίγκιπας Ανδρέας της Ελλάδας και της Δανίας και ήταν ο μόνος γιος τους, με τέσσερις μεγαλύτερες αδελφές.
Η σχέση του με την Ελλάδα
Η μητέρα του ήταν η Πριγκίπισσα Αλίκη του Μπάτενμπεργκ και ο πατέρας του ήταν ο Πρίγκιπας Ανδρέας της Ελλάδας και της Δανίας και ήταν ο μόνος γιος τους, με τέσσερις μεγαλύτερες αδελφές.
Η οικογένειά του εξορίστηκε από την Ελλάδα όταν ήταν μωρό και ο Φίλιππος σπούδασε στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Αφήνει πίσω του τέσσερα παιδιά – τον πρίγκιπα Κάρολο, την πριγκίπισσα Άννα, τον πρίγκιπα Άντριου και τον πρίγκιπα Εντουαρντ – οκτώ εγγόνια και οκτώ δισέγγονα.
Οκταήμερο πένθος από τη Βασίλισσα Ελισσάβετ
Η Βασίλισσα Ελισσάβετ αναμένεται να εισέλθει σε περίοδο πένθους οκτώ ημερών μετά το θάνατο του πρίγκιπα Φιλίππου.
Η Ελισσάβετ θα εκτελέσει καθήκοντα, ακόμη και ιδιωτικά, η Βασιλική Σύμφωνη Γνώμη δεν θα δοθεί για νόμους της Κυβέρνησης, ενώ και οι κρατικές υποθέσεις θα τεθούν επίσης σε παύση.
Μετά από αυτές τις οκτώ ημέρες, το Παλάτι θα διατηρήσει μια περαιτέρω περίοδο πένθους για 30 ημέρες.