Με σύνθημα «αλλαγή» ένας 55χρονος δημοφιλής μουσικός και τηλεοπτικός παρουσιαστής, εξελίσσεται σε ρυθμιστή της πολιτικής κατάστασης στη Βουλγαρία, μετά τις εκλογές της περασμένης Κυριακής, που δεν έδωσαν την απαιτούμενη πλειοψηφία στον πρωθυπουργό Μπόϊκο Μπορίσοφ.

Πρόκειται για τον Στάνισλαβ Τριφόνοφ, γνωστό στη χώρα για τη σφοδρή κριτική προς την απερχόμενη κυβέρνηση, που το κόμμα του «Υπάρχει Τέτοιος Λαός» έλαβε το 18% των ψήφων, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση και εξοστρακίζοντας τους Σοσιαλιστές στην τρίτη.

Ο Στάνισλαβ Τριφόνοφ, που όλοι αποκαλούν με το υποκοριστικό «Σλάβι» κατάφερε να εμβολίσει το πολιτικό σύστημα στη Βουλγαρία, κερδίζοντας μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων που είναι απογοητευμένο από τη διαφθορά και τη φτώχεια, που επέτεινε η πανδημία του Covid-19.

Το πολιτικό κόμμα του 55ρονου παρουσιαστή, «Υπάρχει Τέτοιος Λαός» ιδρύθηκε μ’ αφορμή την αποκάλυψη ενός σκανδάλου διαφθοράς, που πυροδότησε μαζικές κινητοποιήσεις κατά της κυβέρνησης Μπορίσοφ, για ολόκληρες εβδομάδες το 2020.

Πριν ασχοληθεί με την πολιτική, ο Ζελένκσι ήταν ιδιαίτερα αγαπητός ηθοποιός στην Ουκρανία, από τη συμμετοχή του σε σατυρικά σόου και σήριαλ. Μάλιστα το 2015 ήταν πρωταγωνιστής της σειράς «Υπηρέτης του Λαού», που χτυπούσε «κόκκινο» στην τηλεθέαση, ερμηνεύοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Προέδρου της Ουκρανίας. Άφθαρτος πολιτικά και με μεγάλη απήχηση στο νεανικό κοινό, ίδρυσε το 2018 πολιτικό κόμμα, δίνοντας του τ΄ όνομα της σαπουνόπερας που πρωταγωνιστούσε και τον έκανε ιδιαίτερα δημοφιλή. Το κόμμα λειτούργησε σε χρόνο ρεκόρ, από ανθρώπους της τηλεοπτικής εταιρίας παραγωγής «Κβαρτάλ 95» που δημιούργησε και την τηλεοπτική σειρά «Υπηρέτης του Λαού» προηγουμένως. Στις προεδρικές εκλογές του 2019, ο Ζελένσκι εξελέγη θριαμβευτικά πρόεδρος της Ουκρανίας, με ποσοστό που άγγιξε το 72% στον δεύτερο γύρο, έχοντας αντίπαλο τον έως τότε πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο.

Ο Ζελένσκι υποσχέθηκε, μεταξύ άλλων, στους Ουκρανούς, μια «ονειρεμένη Ουκρανία»., χωρίς διαφθορά και φτώχεια, με υψηλούς μισθούς και συντάξεις, ακόμη και γρήγορο ίντερνετ και σύγχρονους δρόμους. Παρόμοιες υποσχέσεις μοίρασε και ο Τριφόνοφ στους Βούλγαρους ψηφοφόρους, κερδίζοντας ένα μεγάλο κομμάτι στην κάλπη. Σε σχέση ωστόσο με τον Ζελένσκι, ο Τριφόνοφ είχε παρέμβαση για σημαντικά πολιτικά θέματα, πολύ πριν προχωρήσει στην ίδρυση του κόμματός του, μιλώντας για πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα και εφιστώντας την προσοχή στην κατάσταση των μέσων πολιτών. Ο ίδιος μάλιστα είχε κινητοποιηθεί το 2016, για την οργάνωση δημοψηφίσματος στη χώρα, για αλλαγή του συντάγματος

Μιλώντας στο Radio Free Europe/Radio Liberty ο Ντίμιταρ Γκάνεβ, Πολιτικός Επιστήμονας στο Trend Research Center της Σόφιας,, χαρακτήρισε τον Τριφόνοφ «νέο παίκτη» που επιδιώκει να αμφισβητήσει καθαρά το πολιτικό status quo στη Βουλγαρία. Όπως λέει ο Γκάνεβ σε κάθε εκλογική αναμέτρηση στη χώρα, υπάρχει ένα κόμμα που κερδίζει ψήφους με σημαία την «αλλαγή» και την καταπολέμηση της διαφθοράς, επειδή «υπάρχει μια χρόνια δυσπιστία για ολόκληρη την πολιτική ελίτ».

Ο «Σλάβι» γεννήθηκε το 1966 στην πόλη Πλέβεν στη Βόρεια Βουλγαρία, κοντά στα σύνορα με την Ρουμανία. Έχει άλλα τρία μεγαλύτερα αδέλφια και από πολύ μικρή ηλικία ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές. Στα μέσα τςη δεκαετίας του 1980 βρέθηκε στη Σόφια για σπουδές στο Κρατικό Ωδείο, παρακολουθώντας στη συνέχεια τις γεωπολιτικές αλλαγές στη Ν.Α. Ευρώπη, που έβαλαν τέλος και στην 35ετή παντοδυναμία του κομουνιστή δικτάτορα Τόντορ Ζίβκοφ. Αμέσως μετά πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος, ο Τριφόνοφ ξεκίνησε την πρώτη σατυρική εκπομπή του στην τηλεόραση, με τίτλο «Kού Κου», μέσα από την οποία γρήγορα έγινε γνωστός και δημοφιλής.

Παράλληλα με την καριέρα στην τηλεόραση, δημιούργησε την Ku-Ku Band, που κατάφερε να γίνει ένα από τα αγαπημένα μουσικά γκρούπ στη χώρα, με 23 άλπουμ, συναλίες ακόμη και στις ΗΠΑ και εκατομμύρια προβολές στη δημοφιλή πλατφόρμα YouTube. Κατά καιρούς ο ίδιος έχει πειραματιστεί με διάφορα ήδη μουσικής, όπως hip-hop, pop-rock και punk, αλλά αδυναμία του είναι το λεγόμενο τσάλγκα. Ένα είδος βουλγάρικης μουσικής, μείγμα παραδοσιακών ρυθμών της βαλκανικής και της Μέσης Ανατολής.

Το 2005 συμμετείχε στους εθνικούς τελικούς της Βουλγαρίας για το ντουέτο της Eurovision με τη Σόφι Μαρινόβ. Ωστόσο λίγο πριν τον διαγωνισμό, αποσύρθηκε κατηγορώντας τους διοργανωτές για χειραγώγηση της τηλε-ψηφοφορίας.

Προεκλογικός αγώνας μέσω καλωδιακής TV και social media

Το 2019 ο «Σλάβι» απέκτησε το δικό του καλωδιακό τηλεοπτικό σταθμό, το 7/8 TV, το οποίο αποτέλεσε το εφαλτήριο του για ν’ «αλώσει» και ν’ ανατρέψει την πολιτική σκηνή της Βουλγαρίας. Οι εκπομπές του σταθμού, περιλάμβαναν μουσική και πολιτικές αναλύσεις, ενώ η εκπομπή του εξελίχθηκε σε κορυφαίο βήμα άσκησης έντονης κριτικής κατά της κυβέρνησης Μπορίσοφ και γενικότερα κατά του πολιτικού συστήματος στη χώρα. Το πρώτο επεισόδιο του «The later show of Slavi Trofonov» παρακολούθησαν 1,5 εκ. θεατές.

Η πολιτική πλατφόρμα του κόμματος «Υπάρχει Τέτοιος Λαός» ζητάει να καθιερωθεί η ηλεκτρονική ψηφοφορία ως μέρος ενός σχεδίου για να καταστεί υποχρεωτική η ψηφοφορία, με στόχο να μπορούν ν’ ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα και πολίτες που ζουν στο εξωτερικό. Όσον αφορά το εκλογικό σύστημα, προτείνει εκλογές με απλή αναλογική βασιζόμενο σε λίστες. Ζητάει τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τα πολιτικά κόμματα, τη μείωση των βουλευτικών εδρών σε 120 και διορισμό Γενικού Εισαγγελέα της χώρας, μέσω εκλογών.

Οι κάλπες ανέδειξαν πρώτο κόμμα, το κεντροδεξιό GERB του απερχόμενου πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ (26%). Στη δεύτερη θέση το νέο κόμμα «Υπάρχει Τέτοιος Λαός» (18%) με το Σοσιαλιστικό Κόμμα στη τρίτη θέση(15%). Ακολουθούν το τουρκικό μειονοτικό Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (10%), το κόμμα «Δημοκρατική Βουλγαρία» (9%) και η κεντροαριστερή συμμαχία «Έξω η Μαφία» (5%). Ο απερχόμενος πρωθυπουργός δήλωσε πως επιδιώκει σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Ωστόσο σε περίπτωση αποτυχίας, ο Τριφόνοφ είναι αυτός που θα λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τις προηγούμενες μέρες, ο Μπορίσοφ δήλωσε πως είναι έτοιμος να στηρίξει τον «Σλάβι» στον σχηματισμό κυβέρνησης, ώστε ν’ αποτραπούν νέες εκλογές που θα μπορούσαν να βλάψουν την ικανότητα της Βουλγαρίας να αξιοποιήσει κονδύλια από το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης από την πανδημία του κορωνοϊού, να καταπολεμήσει μια αύξηση των κρουσμάτων και να επανεκκινήσει την πληττόμενη οικονομία της Δεδομένου πως το κόμμα του Τριφόνοφ έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν θα συνάψει συμφωνία με το GERB, τους Σοσιαλιστές ή το τουρκικό μειονοτικό κόμμα, οι αναλυτές δεν αποκλείουν άμεσα τη διενέργεια νέων εκλογών στη χώρα.