Βγαίνει από τον «κυκλώνα» της πανδημίας η Βρετανία που δείχνει να ξεπερνά την υγειονομική κρίση και να χτίζει το επιδιωκόμενο τείχος ανοσίας.
Ύστερα από το σφοδρό σφυροκόπημα που υπέστη η Γηραιά Αλβιώνα, κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας, τον χειμώνα, τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα από τους εμβολιασμούς έχουν χαρίσει τις πολυπόθητες ανάσες ελευθερίας.
Η σημαντική πτώση του ιικού φορτίου και η θωράκιση μεγάλου μέρους του πληθυσμού έχει οδηγήσει τη Βρετανία ένα βήμα πριν από τον στόχο, την ανοσία της αγέλης.
Σύμφωνα με μελέτη του βρετανικού πανεπιστημίου UCL, η Αγγλία θα ανήκει από τη Δευτέρα στις χώρες που έχουν κατακτήσει την ανοσία, καθώς πάνω από 70% του κόσμου έχει, είτε μέσω χορήγησης δόσης είτε λόγω προηγούμενης μόλυνσης από κορωνοϊό, ανοσία.
Σε μια περίοδο που οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης δίνουν τιτάνια μάχη με το τρίτο κύμα της πανδημίας, που έχει οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου ασφυξία στα νοσοκομεία, η Βρετανία εισέρχεται σε μια ζώνη μερικής ελευθερίας, καθώς είναι θέμα ωρών να ανοίξουν παμπ, κομμωτήρια, γυμναστήρια και άλλες υπηρεσίες.
Η αρνητική πορεία της Βρετανίας, θέμα που πρωταγωνίστησε σε όλα διεθνή δίκτυα λόγω των πρωτόγνωρων συνθηκών που βίωσε το σύστημα υγείας της χώρας, μετατρέπεται σε success story.
Τα στοιχεία μαρτυρούν την επιτυχία: Πάνω από το 50% του αγγλικού πληθυσμού διαμένει σε περιοχές όπου δεν καταγράφονται κρούσματα.
Εντυπωσιάζει, ακόμη, το γεγονός ότι η Βρετανία από εκεί που κατείχε τα αρνητικά πρωτεία της Γηραιάς Ηπείρου, όσον αφορά στις μολύνσεις, με πάνω από 50.000, σε ημερήσια βάση, πλέον μετρά καθημερινά περί τα 3.000 περιστατικά.
Τα επιδημιολογικά δεδομένα έχουν επιτρέψει στην Ντάουνινγκ Στριτ την εφαρμογή σχεδίου χαλάρωσης, ωστόσο ο Μπόρις Τζόνσον εξακολουθεί να απευθύνει κάλεσμα για τήρηση των μέτρων.
Στοίχημα αποτελεί, όπως είναι λογικό, το άνοιγμα των δραστηριοτήτων και η συμπεριφορά των Βρετανών.
Όπως και στην περίπτωση του Ισράηλ, που η ταχεία διενέργεια εμβολιασμών επέτρεψε την άρση των περιορισμών, έτσι και στη Βρετανία ακολουθείται η ίδια συνταγή.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, πάνω από 32 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει την πρώτη δόση, που σημαίνει ότι επιτεύχθηκε ο αρχικός στόχος του Λονδίνου.
Σε αριθμό ρεκόρ κινήθηκε, παράλληλα, και ο αριθμός όσων έλαβαν τη δεύτερη δόση. Συγκεκριμένα, πάνω από το 10% του πληθυσμού έχει θωρακιστεί πλήρως, με τη δεύτερη δόση να έχει χορηγηθεί σε περίπου 7 εκατομμύρια κόσμου.