Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας έχει αποφασίσει να πετάξει στη θάλασσα πάνω από 1 εκατομμύριο τόνους μολυσμένου νερού από το κατεστραμμένο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας στη Φουκουσίμα, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα σήμερα.
Η απόφαση αψηφά τις αντιδράσεις στο εξωτερικό και στο εσωτερικό, ειδικά από πλευράς των εργαζομένων στην αλιεία στη Φουκουσίμα, που εναντιώνεται στην ιδέα εξαρχής.
The #German Institute GEOMAR predicts that #Japan #Fukushima contaminated #Nuclearwastewater dumped will pollute half of the #Pacific Ocean in 57 days, adding that 3 yrs later, #Canada &the #US will be affected by the nuclear radiation pollution. pic.twitter.com/tBGFr7IhWs
— Ambassador Hou Yanqi (@China2ASEAN) April 12, 2021
Η απόφαση που ανακοίνωσε ο κ. Σούγκα βάζει τέλος στον διάλογο που διεξαγόταν τα τελευταία επτά χρόνια για το πώς θα μεταχειρίζονταν οι αρχές τα μολυσμένα ύδατα τα οποία προέρχονταν από τη βροχή, τα υπόγεια ρεύματα και τις απαραίτητες εγχύσεις για να ψυχθούν οι πυρήνες των αντιδραστήρων σε τήξη μετά το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου 2011.
Η διαδικασία για την απόρριψη του νερού στη θάλασσα θα αρχίσει σε περίπου δύο χρόνια και αναμένεται να κρατήσει δεκαετίες, διευκρίνισε η ιαπωνική κυβέρνηση.
Το νερό θα πρέπει να υποστεί επεξεργασία ώστε να αφαιρεθούν βλαπτικά ισότοπα και θα αραιωθεί ώστε να μην παραβιάζονται τα διεθνή πρότυπα προτού πεταχτεί στη θάλασσα, διαβεβαίωσε η ίδια.
Η απόφαση ανακοινώθηκε περίπου τρεις μήνες πριν αρχίσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες που θα φιλοξενήσει το Τόκιο, έναν χρόνο μετά την αναβολή τους. Μέρος της διοργάνωσης θα διεξαχθεί σε εγκαταστάσεις που δεν απέχουν παρά 60 χιλιόμετρα από τον κατεστραμμένο ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό της Tokyo Electric Power Co (TEPCO).
Το ζήτημα του μολυσμένου νερού στο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας χαρακτηρίζεται από τα πιο ακανθώδη για την ιαπωνική κυβέρνηση, που βρίσκεται στη διαδικασία παροπλισμού της εγκατάστασης στη Φουκουσίμα που θα κρατήσει πολλές δεκαετίες ακόμη.