Δηλώνει πανέτοιμος να διαδεχθεί τη Μέρκελ στη Καγκελαρία της Γερμανίας. Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας και ηγέτης του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) είναι ο εκλεκτός υποψήφιος καγκελάριος της Χριστιανικής Ένωσης (CDU-CSU).
Παρά το γεγονός ότι δεν είναι λαοφιλής, το προεδρείο του κόμματός του τον εμπιστεύτηκε τυφλά να διεκδικήσει την Καγκελαρία στις εκλογές του Σεπτεμβρίου βάζοντας στο περιθώριο τον Βαυαρό πρωθυπουργό Μάρκους Ζέντερ.
Ο Λάσετ, πιστός στην Μέρκελ, δεν έβγαλε «κιχ» όταν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έδωσε το δακτυλίδι της διαδοχής στην κοντομαλλούσα Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ. Ωστόσο, ως πρωθυπουργός του πολυπληθέστερου κρατιδίου της Γερμανίας παρέμεινε σε εγρήγορση.
Η… επόμενη μέρα δεν άργησε να έρθει, καθώς η Ανεγκρέτ υπέβαλε την παραίτησή της έχοντας συμπληρώσει μόλις 16 μήνες στο αξίωμα
Πρώην δημοσιογράφος και ευρωβουλευτής, ο Λάσετ με το αβίαστο χαμόγελο θεωρείται ευρωπαϊστής, υπέρμαχος της διεύρυνσης της ΕΕ με ανοχή στα θέματα μετανάστευσης. Το 2015, στήριξε σθεναρά την πολιτική ανοιχτών θυρών της Μέρκελ, πολιτική όμως που την έφερε αντιμέτωπη με το λαϊκό κοινό αίσθημα.
Τα τελευταία πέντε χρόνια έγινε πιο συντηρητικός στο θέμα του «προσφυγικού» δηλαδή της παράνομης μετανάστευσης. Τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης των ελληνοτουρκικών χερσαίων συνόρων που δέχθηκαν μεταναστευτική επίθεση από την πλευρά της Τουρκίας τον προηγούμενο Μάρτιο.
Το 2017 o Λάσετ οδηγεί τους Χριστιανοδημοκράτες σε νέα, μεγάλη νίκη στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Στις 16 Ιανουαρίου του 2021 αναλαμβάνει τα ηνία του κόμματος CDU ύστερα από την αποχώρηση της Ανεγκρέτ Κραμπ Κάρενμπάουερ.
Στον προεκλογικό αγώνα αγνόησε τις παραινέσεις να επιδείξει σκληρή γραμμή στο «προσφυγικό» ζήτημα και να κρατήσει αποστάσεις από την Καγκελάριο.
Το 2020, πάντως, όταν η Άγκυρα άνοιγε τα σύνορα στον Έβρο για όσους ήθελαν να περάσουν στην ΕΕ μέσω Ελλάδας, ο Λάσετ πήρε ξεκάθαρη θέση:
«Όποιος παραβιάζει τα σύνορα παράνομα, θα επιστρέφει στην Τουρκία, όπου θα πρέπει να τον φροντίζουν, όχι να τον καταδιώκουν. Όταν τελειώσει ο εμφύλιος πόλεμος, μπορεί να επιστρέψει στη Συρία. Αυτό ορίζει η προσφυγική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας».
Ο Λάσετ γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου του 1961 στο Άαχεν και είναι καθολικός . Ο πατέρας του ήταν ανθρακωρύχος και η μητέρα του νοικοκυρά.
Διατελεί πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας από τις 27 Ιουνίου του 2017. Με νομικές σπουδές στην Βόννη έχει εργασθεί ως δημοσιογράφος για σύντομο χρονικό διάστημα, μεταξύ άλλων ως αρχισυντάκτης του εκκλησιαστικού εντύπου «Kirchenzeitung».
Το 1994 εξελέγη μέλος του Μπούντεσταγκ και το 1999 έγινε μέλος του Ευρωκοινοβουλίου όπου εργάστηκε με πείσμα για το κοινό νόμισμα . Μάλιστα μία ομιλία του από τα έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου χαρακτηρίσθηκε «μανιφέστο» υπέρ της μελλοντικής καθιέρωσης του ευρώ.
Ως υπουργός έγινε γνωστός για τις φιλελεύθερες θέσεις του και τις καλές σχέσεις με την μεταναστευτική κοινότητα. Σύζυγός του είναι η Σουζάνε Μαλανγκρέ με καταγωγή από τη Βαλλωνί.
Το ζευγάρι απέκτησε τρία παιδιά. Ο Λάσετ γνώρισε τη μέλλουσα σύζυγό του σε μια καθολική παιδική χορωδία. Υποστηρίζει την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης σε πολλούς τομείς, είναι οπαδός των «ευρωομολόγων» και υπέρμαχος των άριστων σχέσεων με τη Γαλλία. ‘
Εχει συναντηθεί τρεις φορές με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν μιλώντας άριστα γαλλικά. Έχει την υποστήριξη και ιδιαίτερη σχέση με τον ένοικο των Ηλυσίων.
Η βαθιά θρησκευτική του πίστη τον έπεισε να αντιταχθεί στο νόμιμο πλέον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων στη Γερμανία. Έχει επίσης προτείνει την απαγόρευση της ισλαμικής μαντίλας για τα κορίτσια κάτω των 14 ετών.
Παρά τις συντηρητικές του θέσεις σε ό,τι αφορά τον γάμο των ομοφυλοφίλων, ο Λάσετ έχει εξασφαλίσει τη στήριξη του ανοικτά ομοφυλόφιλου και παντρεμένου με άνδρα, υπουργού Υγείας, Γενς Σπαν.