Μέσα σ’ ένα ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα, που επιβαρύνεται επιπλέον και από την πανδημία του Covid-19, διεξάγονται την Κυριακή, βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία. Τα τελευταία χρόνια η χώρα βιώνει μια τεταμένη πολιτική κρίση, με λεκτικές υπερβολές και εμπρηστική ρητορική, όπου μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης απείχε από το κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα -επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος- διεκδικεί με αξιώσεις την επανεκλογή του, για τρίτη συνεχή φορά, ωστόσο αναλυτές θεωρούν αμφίρροπο το αποτέλεσμα.
Ο Ράμα έχει απέναντί του το Δημοκρατικό Κόμμα του Λουλζίμ Μπασά, που έχει συνασπίσει γύρω του πολλά μικρότερα κόμματα, που τους ενώνει το πάθος κατά του Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Η προεκλογική περίοδος που προηγήθηκε, χαρακτηρίστηκε από ύβρεις, κατηγορίες για διαφθορά και βίαια επεισόδια, ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα. Μάλιστα ένα μέλος του Σοσιαλιστικού κόμματος, έχασε τη ζωή του σ΄ ανταλλαγή πυρών με οπαδούς των Δημοκρατικών. Στο πλαίσιο αυτό, σε ρυθμιστικό παράγοντα επιδιώκει να εξελιχθεί το κόμμα LSI, του Προέδρου της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα ο οποίος από στενός συνεργάτης του Ράμα αρχικά, εξελίχθηκε σε σφοδρό αντίπαλο του.
Εκλογές και ελληνική μειονότητά
Το Κόμμα Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) που εκπροσωπεί την ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία, προσχώρησε στη συμμαχία γύρω από το Δημοκρατικό Κόμμα, με μοναδικό στόχο την απομάκρυνση του Έντι Ραμα από την διακυβέρνηση της χώρας. Ο επικεφαλής του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες, κατέρχεται στην εκλογική περιφέρεια των Τιράνων, σ’ εκλόγιμη θέση.
Το μικρό μειονοτικό κόμμα ΕΕΜ-MEGA, συνεχίζει τη συνεργασία με τον Έντι Ράμα, με το στέλεχός του Νίκο Κούρη να τοποθετείται σε εκλόγιμη θέση στη λίστα του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην περιφέρεια του Αυλώνα.
Τέλος ο Βαγγέλης Τάβος, έχει τοποθετηθεί στην πρώτη θέση της λίστας του LSI στην περιφέρεια Αργυροκάστρου, διεκδικώντας την επανεκλογή του ωστόσο υπάρχουν δυσκολίες μια και οι έδρες της περιοχής μειώθηκαν σε 4.
Προσκόμματα λόγω Covid-19 στα σύνορα
Ερωτηματικό παραμένει ο αριθμός Αλβανών πολιτών, ανάμεσα τους και χιλιάδων ομογενών, που ζουν στην Ελλάδα που θα ταξιδέψουν τελικά στην Αλβανία προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, μιας και η κυβέρνηση Ράμα επέβαλε καραντίνα 14 ημερών σε όσους περάσουν τα σύνορα. Η κίνηση αυτή, εκτιμάται απ’ οργανώσεις ομογενών αλλά και από κόμματα της αντιπολίτευσης στην Αλβανία, πως αποσκοπεί στην παρεμπόδιση όσων Αλβανών πολιτών θα θελήσουν να ταξιδέψουν από τη χώρα μας ώστε να ψηφίσουν την Κυριακή.
Ράμα «ψηφίζει» ο Ερντογάν
Οι εκλογές θα διενεργηθούν με έντονο τουρκικό «άρωμα», αφού ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε δημόσια την υποστήριξή του στον Έντι Ραμα, «προικίζοντάς» μ’ ένα νέο νοσοκομείο στην πόλη Φίερι που πρόσφατα εγκαινιάστηκε πανηγυρικά.
Το νοσοκομείο, το οποίο χαρακτηρίστηκε και από τις δυο πλευρές σύμβολο της αλβανο-τουρκικής φιλίας, ολοκληρώθηκε μόλις σε μόλις δυόμισι μήνες, κόστισε 70 εκατομμύρια ευρώ και περιλαμβάνει 150 κλίνες και 6 κλινικές.
Ιδιαίτερα αυξημένο είναι το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας, για τις εκλογές της Κυριακής. ΟΑΣΕ, ΗΠΑ και Ε.Ε. θα παρακολουθήσουν στενά την εκλογική διαδικασία, που αποτελεί σοβαρό τεστ της καλής λειτουργίας των εύθραυστων θεσμών στην Αλβανία.
Οι Βρυξέλλες είπαν ναι στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Τίρανα χωρίς να ορίσουν ημερομηνία και όλοι οι υποψήφιοι για την πρωθυπουργία υπόσχονται να φέρουν σε πέρας τις απαραίτητες αλλαγές, αρχίζοντας από τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος και τη μάχη εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος.
Προκειμένου μάλιστα να περιορισθεί η περίπτωση νοθείας, ο εκλογικός κώδικας μεταρρυθμίσθηκε και για πρώτη φορά η ταυτότητα των ψηφοφόρων θα επιβεβαιώνεται με ηλεκτρονικά μέσα.