Το Crime Index for Country δημοσίευσε μια Παγκόσμια Έκθεση για τη πρόληψη της βίας, η οποία δίνει μια ζοφερή και λεπτομερή εικόνα της βίας σε όλο τον κόσμο.
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες στους οποίους αποδίδονται τα υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας. Πολλές μορφές εγκλήματος παρατηρούνται σε χώρες ή περιοχές με υψηλά επίπεδα φτώχειας και χαμηλή διαθεσιμότητα θέσεων εργασίας.
Η αυστηρή αστυνομική επιβολή και οι αυστηρές ποινές τείνουν να μειώνουν τα ποσοστά εγκληματικότητας. Υπάρχει μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ ηλικίας και εγκλήματος, με τα περισσότερα εγκλήματα, ιδίως τα βίαια εγκλήματα, να διαπράττονται από ηλικίες 20-30 ετών.
Το βίαιο έγκλημα στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει μειωθεί απότομα τα τελευταία 25 χρόνια. Τα ποσοστά εγκλημάτων ποικίλλουν σημαντικά μεταξύ των κρατών, με κράτη όπως η Αλάσκα και το Τενεσί να αντιμετωπίζουν πολύ υψηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας από κράτη όπως το Μέιν, το Νιού Χάμσαϊρ και το Βερμόντ.
Μερικά από τα χαμηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας στον κόσμο παρατηρούνται στην Ελβετία, τη Δανία, τη Νορβηγία, την Ιαπωνία και τη Νέα Ζηλανδία. Κάθε μία από αυτές τις χώρες έχει πολύ αποτελεσματική επιβολή του νόμου, και η Δανία, η Νορβηγία και η Ιαπωνία έχουν ορισμένους από τους πιο περιοριστικούς νόμους περί όπλων στον κόσμο.
Ας δούμε στην παρακάτω λίστα του Crime Index for Country τις δέκα χώρες με την περισσότερη εγκληματικότητα στον κόσμο για το 2021.
1. Βενεζουέλα – 84,36
Τα υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας της Βενεζουέλας έχουν αποδοθεί στη διαφθορά μεταξύ των αρχών της Βενεζουέλας, ενός ελαττωματικού δικαστικού συστήματος και του κακού ελέγχου της κατοχής όπλων. Λόγω της πρόσφατης οικονομικής δυσκολίας της χώρας, οι ανθρωποκτονίες, οι ένοπλες επιθέσεις και οι απαγωγές μειώνονται.
2. Παπούα Νέα Γουινέα – 80,04
Στην Παπούα Νέα Γουινέα, το έγκλημα, ιδίως το βίαιο έγκλημα, τροφοδοτείται κυρίως από ραγδαίες κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές αλλαγές. Οι συμμορίες της Raskol έχουν εγκληματικές δραστηριότητες μικρής και μεγάλης κλίμακας. Το οργανωμένο έγκλημα με τη μορφή διαφθοράς είναι επίσης συχνό στις μεγάλες πόλεις και συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στο υψηλό ποσοστό εγκληματικότητας. Επιπλέον, η γεωγραφία της Παπούα Νέας Γουινέας την καθιστά ελκυστική για τη διακίνηση ναρκωτικών και ανθρώπων.
3. Νότια Αφρική – 77,29
Η Νότια Αφρική έχει ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό επιθέσεων, βιασμών, ανθρωποκτονιών και άλλων βίαιων εγκλημάτων. Αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως υψηλά επίπεδα φτώχειας, ανισότητας, ανεργίας και κοινωνικού αποκλεισμού. Η Νότια Αφρική έχει το υψηλότερο ποσοστό βιασμού στον κόσμο, με λίγο πάνω από 132 περιστατικά ανά 100.000 άτομα, με αποτέλεσμα η Νότια Αφρική να ονομάζεται «πρωτεύουσα του βιασμού». Περισσότεροι από 1 στους 4 άνδρες που ρωτήθηκαν από το Νοτιοαφρικανικό Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας παραδέχτηκαν ότι έχουν διαπράξει βιασμό.
4. Αφγανιστάν – 76,97
Το έγκλημα υπάρχει σε διάφορες μορφές στο Αφγανιστάν, όπως διαφθορά, δολοφονίες, συμβόλαια θανάτου, διακίνηση ναρκωτικών, απαγωγές και ξέπλυμα χρήματος. Μετά την πτώση των Ταλιμπάν, τα ποσοστά εγκληματικότητας έχουν αυξηθεί στην Καμπούλ, την πρωτεύουσα. Η εκτεταμένη ανεργία τροφοδοτεί επίσης πολλά από τα εγκλήματα της χώρας, όπως η ληστεία και οι επιθέσεις.
5. Ονδούρα – 76,65
Η αιχμή του βίαιου εγκλήματος της Ονδούρας ήταν το 2012, όπου η χώρα παρουσίαζε περίπου 20 ανθρωποκτονίες την ημέρα. Οι δράστες αυτών των ανθρωποκτονιών ήταν συνήθως μέλη συμμοριών όπως η Barrio 18 ή η Mara Salvatrucha. Η Ονδούρα θεωρείται επίσης εύκολο πέρασμα ναρκωτικών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.
6. Τρινιντάντ και Τομπάγκο – 72,43
Η κυβέρνηση του Τρινιντάντ και Τομπάγκο αντιμετωπίζει αρκετές προκλήσεις ως προς τη μείωση του εγκλήματος, όπως η γραφειοκρατική αντίσταση στις αλλαγές, η επιρροή συμμοριών, ναρκωτικών, οικονομικής ύφεσης και ενός υπερβολικού νομικού συστήματος. Υπάρχει επίσης μεγάλη ζήτηση για παράνομα όπλα, τα οποία τροφοδοτούν το εμπόριο ναρκωτικών και τις δραστηριότητες που σχετίζονται με συμμορίες. Οι επισκέπτες πέφτουν συνήθως θύματα κλοπής, επίθεσης, και απάτης.
7. Βραζιλία – 68,31
Το ποσοστό ανθρωποκτονιών της Βραζιλίας κυμαίνεται μεταξύ 30 και 35 ανθρωποκτονιών ανά 100.000 κατοίκους. Ωστόσο, μεταξύ 2017 και 2018, το ποσοστό ανθρωποκτονιών μειώθηκε κατά 13%. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Βραζιλίας είναι το οργανωμένο έγκλημα που έχει επεκταθεί τα τελευταία χρόνια και η βία μεταξύ αντίπαλων ομάδων είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Η διακίνηση ναρκωτικών, η διαφθορά και η ενδοοικογενειακή βία είναι διαδεδομένα ζητήματα στη Βραζιλία. Καθημερινά στη χώρα δολοφονούνται από 10 έως 15 γυναίκες.
8. Γουιάνα – 68,15
Η Γουιάνα έχει ποσοστό δολοφονίας περίπου τέσσερις φορές υψηλότερο από αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών. Παρά την αυστηρή απαίτηση αδειοδότησης για την κατοχή πυροβόλων όπλων, η χρήση όπλων από εγκληματίες είναι συνηθισμένη. Η ενδοοικογενειακή βία είναι κοινή σε όλες τις περιοχές της Γουιάνας, καθώς η επιβολή της νομοθεσίας για την ενδοοικογενειακή βία είναι αδύναμη. Οι ένοπλες ληστείες είναι επίσης συχνές, ειδικά στην Τζώρτζταουν. Επιπλέον, οι τουρίστες πέφτουν συχνά θύματα ληστειών και επιθέσεων.
9. Ελ Σαλβαδόρ – 67,84
Υπάρχουν περίπου 25.000 μέλη συμμοριών στο Ελ Σαλβαδόρ, 9.000 στη φυλακή, και περίπου 60.000 νέοι σε συμμορίες που κυριαρχούν στη χώρα. Οι συμμορίες έχουν στενές σχέσεις με τους διακινητές ναρκωτικών. Εκτός από συμμορίες, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και οι χαμηλοί μισθοί στο Ελ Σαλβαδόρ έχουν ωθήσει τις οικογένειες σε περιθωριοποιημένες περιοχές όπου τα εγκλήματα είναι σύνηθες φαινόμενο. Εγκλήματα, όπως η ληστεία και η κλοπή οχημάτων, είναι τα πιο κοινά εγκλήματα που διαπράττονται.
10. Συρία – 67,42
Η Συρία έχει πολύ υψηλό επίπεδο διαφθοράς και δωροδοκίας και υψηλά επίπεδα εγκληματικότητας και βίαιου εγκλήματος. Εν μέσω συνεχιζόμενου εμφυλίου πολέμου, η χώρα βιώνει επίσης εκτεταμένα εγκλήματα πολέμου από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό και άλλες ομάδες ανταρτών.