Σύμφωνα με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, μόνο η Ρωσία μεταφέρει τεχνολογίες για την παραγωγή των εμβολίων κορωνοϊού σε άλλες χώρες, σημειώνοντας ότι η παραγωγή στην Αρμενία και το Κιργιστάν είναι υπό εξέταση.
«Η Ρωσία είναι η μόνη χώρα η οποία μεταφέρει τεχνολογίες σχετικές με το εμβόλιο. Η πιθανότητα για παραγωγή σε Αρμενία και Κιργιστάν βρίσκεται υπό εξέταση» ανέφερε σε τηλεδιάσκεψη του Ευρασιατικού Οικονομικού Συμβουλίου.
Σημειώνεται ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ταχθεί υπέρ της απελευθέρωσης των πατεντών για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού.
Ποια είναι τα ρωσικά εμβόλια
Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία έχει «ρίξει» στη μάχη με την πανδημία της COVID-19 ήδη τρία εμβόλια:
- Το Sputnik V, που αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Gamaleya με έδρα τη Μόσχα.
- Το EpiVacCorona, το οποίο δημιουργήθηκε από το ερευνητικό κέντρο Vector της Σιβηρίας
- Το CoviVac που αναπτύχθηκε από το ερευνητικό ινστιτούτο Chumakov.
Ειδικότερα, το Sputnik V, το πρώτο εγγεγραμμένο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού στον κόσμο, έχει εγκριθεί σε 65 χώρες σε όλο τον κόσμο. Η αποτελεσματικότητά του ανέρχεται στο 97,6%, με βάση την τελευταία ανάλυση δεδομένων σχετικά με το ποσοστό μόλυνσης μετά τον εμβολιασμό μεταξύ 3,8 εκατομμυρίων Ρώσων.
Το δεύτερο ρωσικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, το EpiVacCorona, δημιουργεί αντισώματα σε άνω του 90% των εμβολιασμένων. Τέλος, η ανοσία που αναπτύχθηκε μετά τη λήψη του CoviVac διαρκεί τουλάχιστον οκτώ μήνες.
Το CoviVac είναι ένα εμβόλιο mRNA που βασίζεται σε έναν τροποποιημένο ιό SARS-CoV-2, δηλαδή δεν περιέχει τον ίδιο τον ιό και δεν μπορεί να προκαλέσει την COVID-19 αλλά ενισχύει την ανοσία απέναντι στην ασθένεια.
Όπως ανακοίνωσε προ ημερών ο Ρώσος πρόεδρος, η χώρα του σύντομα θα καταχωρίσει και τέταρτο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.