Ένα βήμα μπροστά πήγε την πανδημία του κορωνοιού η Ταϊλάνδη η οποία ανέπτυξε σκύλους, που είναι εκπαιδευμένοι να ανιχνεύουν τις μολύνσεις από νέο κορωνοϊό μυρίζοντας δείγματα ανθρώπινου ιδρώτα, τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με αύξηση των κρουσμάτων, πολλών εκ των οποίων ασυμπτωματικοί.

Τρία από τα έξι λαμπραντόρ, που συμμετέχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, έκαναν το ντεμπούτο τους στο πανεπιστήμιο Chulalongkorn της Μπανγκόκ, έπειτα από κλινικές δοκιμές, που κατέδειξαν, όπως εξήγησε ο επικεφαλής του εγχειρήματος, ποσοστό επιτυχίας περίπου 95%, σε περίπου 2.000 δείγματα που μύρισαν αυτόν τον μήνα. «Οι σκύλοι είναι πολύ γρήγοροι στον έλεγχο», δήλωσε ο ερευνητής Τιτιγουάτ Σιρπρασάρτ.

«Με αυτόν τον ρυθμό, μπορούμε να απομονώσουμε εκείνα τα δείγματα, τα οποία υποπτευόμαστε πως είναι μολυσμένα από εκείνα που δεν φέρουν τον ιό».

Οι σκύλοι δεν καλούνται να μυρίσουν τους ανθρώπους απευθείας. Τα δείγματα ιδρώτα συλλέγονται από τους ανθρώπους και αποθηκεύονται σε μικρά μεταλλικά κοντέινερ, προκειμένου οι σκύλοι να τα επιθεωρήσουν ένα προς ένα.

Όταν εντοπιστεί ένα πιθανό δείγμα με Covid-19, το σκυλί σταματά και στοχεύει με τη μύτη του το δείγμα. «Η χαρακτηριστική οσμή θα γίνει αισθητή έπειτα από μια μόλυνση. Διαφορετικά είδη ιών θα παράγουν διαφορετικά είδη οσμών», εξηγεί η ερευνήτρια Πατάμα Τορβοραπάνιτ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι επικεφαλής του προγράμματος ελπίζουν πως οι σκύλοι θα χρησιμοποιηθούν σε αεροδρόμια και στις ακτοπλοϊκές γραμμές και επισημαίνουν πως είναι αποτελεσματικότεροι από τους ελέγχους θερμοκρασίας.