Η Σουηδή ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ θέτει ως στόχο την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο παράγονται και καταναλώνονται τα τρόφιμα ώστε να αντιμετωπισθούν τρεις απειλές: οι εκπομπές άνθρακα, το ξέσπασμα ασθενειών και ο πόνος των ζώων.
Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός και στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Κατοβίτσε η μικρή Γκρέτα Τούνμπεργκ, που ξεκίνησε διαδηλώνοντας κατά τις κλιματικής αλλαγής στη Σουηδία, έγινε παγκοσμίως γνωστή χωρίς να ξέρει κανείς ακόμα το γιατί πέραν της προώθησής της από τα παγκόσμια συστημικά ΜΜΕ και πλέον έρχεται να δώσει… οδηγίες-εντολές για το πως πρέπει να αλλάξει ο τρόπος καλλιέργειας και εκτροφής των ζώων.
Σε βίντεο που αναρτήθηκε σήμερα στο Twitter, η Τούνμπεργκ λέει πως η επίδραση της γεωργίας στο περιβάλλον καθώς και το ξέσπασμα ασθενειών όπως η COVID-19, η οποία φέρεται να προήλθε από ζώα, θα μειωθεί με την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο παράγονται τα τρόφιμα.
«Η σχέση μας με τη φύση έχει διαρραγεί. Όμως οι σχέσεις μπορούν να αλλάζουν», δηλώνει η Τούνμπεργκ στο βίντεο με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Βιοποικιλότητας.
https://twitter.com/GretaThunberg/status/1396058911325790208
Μια επικέντρωση στη γεωργία και η σύνδεση της κλιματικής κρίσης με τις υγειονομικές πανδημίες είναι μια νέα οπτική γωνία για την Τούνμπεργκ, η οποία έχει επικεντρώσει την οργή της στους διαμορφωτές πολιτικής και στις εκπομπές άνθρακα από ορυκτά καύσιμα.
«Η κλιματική κρίση, η οικολογική κρίση και η υγειονομική κρίση συνδέονται μεταξύ τους», είπε.
Η Τούνμπεργκ είπε πως η μετάδοση ασθενειών από τα ζώα στους ανθρώπους προκλήθηκε από τις γεωργικές μεθόδους και πως η μετάβαση σε μια διατροφή με βάση τα φυτά θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ακόμη και κατά οκτώ δισεκ. τόνους ετησίως.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει πει πως ο κορωνοϊός μεταδόθηκε πιθανόν από τις νυχτερίδες στον άνθρωπο μέσω ενός άλλου ζώου, ενώ επιστήμονες λένε πως το 60% των μεταδοτικών ασθενειών που εμφανίστηκαν από το 1990 έως το 2004 προήλθαν από ζώα.
Παράλληλα η ζήτηση για εναλλακτικές στο κρέας αυξάνονται παγκοσμίως λόγω των ανησυχιών για την υγεία, την ευημερία των ζώων και το περιβάλλον.