Για το «ξεκίνημα μιας νέας εποχής» στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας έκανε λόγο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εν όψει της πρώτης του συνάντησης με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.
«Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ», πρόσθεσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μια επιχείρηση να αλλάξει το τεταμένο κλίμα που επικρατεί ανάμεσα στις δύο χώρες, όπως έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα. Οι δηλώσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με εκπροσώπους στελεχών αμερικανικών επιχειρήσεων το απόγευμα της Τετάρτης.
Άλλο το «παζάρι» και άλλο η πολιτική, λέει ο Ερντογάν
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεδιάσκεψη με ανώτατα στελέχη περίπου 20 μεγάλων αμερικανικών επιχειρήσεων, με αντικείμενο συζήτησης επενδύσεις στην Τουρκία.
«Οι μηχανισμοί οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας πρέπει να τεθούν σε ισχύ», είπε ο Τούρκος πρόεδρος. «Καταβάλαμε τη μέγιστη προσπάθεια να μην αφήσουμε την πολιτική να πλήξει το εμπόριο» πρόσθεσε, σύμφωνα με την τουρκική «Daily Sabbah», αναφερόμενους στην ένταση που έχει προκληθεί από μια σειρά από πολιτικά ζητήματα ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Άγκυρα, με αποκορύφωμα την αναγνώριση από τις ΗΠΑ, της Γενοκτονίας των Αρμενίων.
«Το ύψος των αμερικανικών επενδύσεων στην Τουρκία άγγιξε τα 13 δισεκατομμύρια» τόνισε επιπλέον ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που ωστόσο σημείωσε πως, κατά τη γνώμη του, οι ΗΠΑ θα πρέπει να ενεργήσουν με πιο εποικοδομητικό τρόπο αναφορικά με το εμπόριο.
Τηλεδιάσκεψη-πρελούδιο της συνάντησης Ερντογάν-Μπάιντεν
Στην Άγκυρα επιθυμούν η τηλεδιάσκεψη να είναι ένα πρελούδιο της συνάντησης του Τούρκου προέδρου με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, στις 14 Ιουνίου, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Επιπλέον φόροι στο ατσάλι και το αλουμίνιο, ο αποκλεισμός της Τουρκίας από το γενικό σύστημα συνεργασιών των ΗΠΑ και τα μέτρα για την εξαγωγή προϊόντων της Ουάσιγκτον «δεν μας αρμόζουν», σημείωσε.
Οι πηγές, με γνώση της τηλεδιάσκεψης της 26ης Μαΐου, ανέφεραν ότι αυτή διοργανώθηκε από το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, το γραφείο επενδύσεων της τουρκικής προεδρίας, την τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον και την Ένωση Επιμελητηρίων και Ανταλλαγής Εμπορευμάτων της Τουρκίας (TOBB).
Ο Μπάιντεν τηρεί αποστάσεις από τον Ερντογάν από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του και, σε μια στροφή από τη στάση του προκατόχου του, Ντόναλντ Τραμπ, η κυβέρνησή του επέκρινε τις επιδόσεις της Άγκυρας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Οι δύο ηγέτες είχαν μόνο μία τηλεφωνική επικοινωνία, στις 23 Απριλίου, όταν προγραμματίστηκε η συνάντηση του ΝΑΤΟ και όταν ο Μπάιντεν είπε στον Ερντογάν ότι ο Λευκός Οίκος θα χαρακτηρίσει γενοκτονία τη σφαγή των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1915, μια κίνηση που προκάλεσε την καταδίκη της Άγκυρας.
Μια τρίτη πηγή είπε ότι ανώτατα στελέχη των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων διευθυντικών στελεχών, θα συμμετάσχουν στην τηλεδιάσκεψη, κατά την οποία ο Ερντογάν αναμένεται να δώσει μια ομιλία και να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με επενδύσεις και επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Τουρκία.