Το τέλος εποχής του Μπεντζαμίν Νετανιάχου βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ, μετά την οριστική συμφωνία του Ναφτάλι Μπένετ με τον Γιαίρ Λαπίντ.
Ο Λαπίντ έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στις αρχές Μαΐου από τον πρόεδρο της χώρας Ρέουβεν Ρίβλιν, μετά την αποτυχία του πρωθυπουργού Μπένζαμιν Νετανιάχου να σχηματίσει κυβέρνηση. Τις τελευταίες ημέρες, ο πρώην τηλεστάρ της ισραηλινής τηλεόρασης, πάτησε γκάζι στις διαπραγματεύσεις με τα κόμματα του ισραηλινού κοινοβουλίου προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση δίνοντας το πράσινο φως στην αλλαγή σκυτάλης στην ισραηλινή ηγεσία.
Η προθεσμία που συνοδεύει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης λήγει μεθαύριο ( Τετάρτη). Η απόφαση του 49χρονου Μπένετ ανοίγει τον δρόμο για τον Γιαΐρ Λαπίντ να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με τα δεξιά, κεντρώα και αριστερά κόμματα της ισραηλινής Κνεσέτ οδηγώντας τον Νετανιάχου στην πρώτη του εκλογική ήττα από το 1999.
Το κεντρώο κόμμα του «Yesh Atid» του Γιαΐρ Λαπίντ κατέλαβε την δεύτερη θέση στις εκλογές της 23ης Μαρτίου. Οι προοπτικές σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού προϋποθέτει την συμμετοχή του ακροδεξιού κόμματος Yamina, που εξασφάλισε 6 έδρες στην 120μελή Κνεσέτ, αναδεικνύοντας σε ρυθμιστή τον Ναφτάλι Μπένετ.
Στο πλαίσιο μιας συμφωνίας κατανομής της εξουσίας, ο Ναφτάλι Μπένετ – το κόμμα του οποίο μόλις 6 έδρες, θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον Νετανιάχου, ηγέτη του κόμματος Λικούντ, στην πρωθυπουργία διασφαλίζοντας 61 έδρες.
Επτά κόμματα θα απαρτίζουν τη νέα κυβέρνηση του Ισραήλ;
Σύμφωνα με τους «Τimes οf Israel», η μελλοντική κυβέρνηση στην μετά Νετανιάχου εποχή μπορεί να αποτελείται από επτά κόμματα: Το κεντρώο «Yesh Atid» του Γιαίρ Λαπίντ, το ακροδεξιό «Yamina» του Μπένετ , το κεντροδεξιό «Μπλε- Λευκό» (Kakhol lavan») με ηγέτη τον απόστρατο στρατηγό Μπένι Γκαντς, το εθνικιστικό κόμμα «Yisrael Beytenu», το δεξιό κόμμα που ίδρυσε ο Γεδεών Σάαρ «Tikva Hadasha», το Εργατικό Κόμμα «Parti travailliste» και το αριστερό κόμμα «Meretz».
Τα ισραηλινά κόμματα που θα συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού θα έχουν ελάχιστα κοινά μεταξύ τους, πέραν της επιδίωξής τους να δώσουν τέλος στην 12ετή ηγεσία Νετανιάχου, ο οποίος είναι υπόδικος σε υποθέσεις διαφθοράς.
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι, ένας συνασπισμός κατά του Νετανιάχου θα είναι εύθραυστος και θα χρειασθεί την στήριξη των αράβων βουλευτών του ισραηλινού κοινοβουλίου, οι οποίοι αντιτίθενται στην ατζέντα του Ναφτάλι Μπένετ , που περιλαμβάνει εντατικοποίηση της οικοδόμησης εβραϊκών οικισμών στην Δυτική Οχθη και την μερική της προσάρτηση.
Μία κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Γιαίρ Λαπίντ θα συνιστούσε «κίνδυνο» για την ασφάλεια του Ισραήλ, προειδοποιεί ο Νετανιάχου περνώντας στην αντεπίθεση. «Το σχέδιο σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας υπό την ηγεσία του αρχηγού της αντιπολίτευσης Γιαίρ Λαπίντ θα συνιστούσε κίνδυνο για την ασφάλεια του Ισραήλ», προειδοποίησε ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μπένζαμιν Νετανιάχου.
Ο εκατομμυριούχος Μπένετ θέλει να εκθρονίσει τον μέντορά του
Ο εκατομμυριούχος Ναφτάλι Μπένετ ηγείται της παράταξης «Yamina» που υιοθετεί έναν ακραίο οικονομικό φιλελευθερισμό, σκληρή γραμμή απέναντι στο Ιράν και την θέση της προσάρτησης των δύο τρίτων περίπου της Δυτικής Όχθης, παλαιστινιακού εδάφους που έχει καταλάβει ο ισραηλινός στρατός από το 1967 και τον Πόλεμο των Έξι Ημερών.
Ο 49χρονος επιχειρηματίας του τεχνολογικού τομέα κατέβηκε στην πολιτική το 2013. Έκτοτε ανέλαβε πέντε υπουργεία. Στο τελευταίο, το υπουργείο Άμυνας το 2020, στην κορύφωση της πανδημίας στο Ισραήλ, κινητοποίησε τον στρατό για την διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.
Την τελευταία στιγμή ο Μπένετ έδωσε την υποστήριξή του στην συμμαχία, που ξεκινά από την αριστερά για να φθάσει μέχρι το κόμμα Yamina της ριζοσπαστικής δεξιάς για να περιλάβει ίσως και την στήριξη των Αράβων βουλευτών. Ο Μπένετέδωσε το πράσινο φως για τον σχηματισμό κυβέρνησης ζητώντας το πόστο του πρωθυπουργού: πρώτος αυτός και στη συνέχεια ο Γιαΐρ ο Λαπίντ στην εναλλασσόμενη πρωθυπουργία.
Ο Ναφτάλι Μπένετ, γιος Αμερικανών μεταναστών, γεννήθηκε το 1972 στη Χάιφα.Υπηρέτησε στην μονάδα «Sayeret Matkal» των ειδικών δυνάμεων του ισραηλινού στρατού, όπως και ο Μπένζαμιν Νετανιάχου. Είναι πατέρας τεσσάρων παιδιών.
Στη δεκαετία του 2000 έκανε όνομα στον χώρο των «start-up» με την εταιρεία κυβερνοασφάλειας «Cyotta». Πέντε χρόνια αργότερα , την πούλησε έναντι 145 εκατομμυρίων δολαρίων. Το 2006 προσχώρησε στο κόμμα Λικούντ, όπου έγινε το δεξί χέρι του Νετανιάχου. Το 2012 αναλαμβάνει τα ηνία της δεξιάς παράταξης «Εβραϊκή Εστία», στην οποία αργότερα προσχώρησαν άλλα μικρά κόμματα για να σχηματισθεί το κόμμα «Yamina». Ορισμένες ακραίες θέσεις του είναι πως, «δεν υπάρχει ισραηλινή κατοχή στη Δυτική Όχθη διότι δεν έχει υπάρξει ποτέ παλαιστινιακό κράτος».
Αναφερόμενος στους παλαιστίνιους φυλακισμένους, δήλωσε ότι «οι τρομοκράτες πρέπει να σκοτώνονται, όχι να απελευθερώνονται». Έχει επίσης υποσχεθεί στο Ιράν ένα «Βιετνάμ», εάν συνεχίσει να αναπτύσσεται στρατιωτικά στη Συρία.