Αποκαλύψεις που σοκάρουν είδαν το φως της δημοσιότητας, όσων αφορά τον ακριβότερο πίνακα του κόσμου, τον “Salvator Mundi”, που φέρεται να πυροδότησε μία συγκάλυψη και ένα διεθνές πολιτικό σκάνδαλο, σύμφωνα με ένα γαλλικό ντοκιμαντέρ του Αντουάν Βιτκίν.
Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ, ο σπουδαίος Ιταλός ζωγράφος της Αναγέννησης, Λεονάρντο ντα Βίντσι, ο οποίος “υποτίθεται” είχε δημιουργήσει το έργο, δεν το φιλοτέχνησε ολόκληρο αλλά απλώς “συνεισέφερε” σε αυτό.
Το αριστούργημα του 16ου αιώνα με τίτλο “Salvator Mundi” πωλήθηκε στον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν για 450 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία του οίκου Christie’s στη Νέα Υόρκη το 2017, σύμφωνα με το γαλλικό ντοκιμαντέρ “The Savior for Sale“.
Αμφιβολίες για τον δημιουργό του έργου
Αμφιβολίες για το κατά πόσον ο πίνακας ήταν εξ’ ολοκλήρου έργο του Ντα Βίντσι, υπήρχαν και παλιότερα, για αυτό άλλωστε και το 2018 το αριστούργημα δεν εκτέθηκε στο Μουσείου του Λούβρου στο Άμπου Ντάμπι, αλλά ούτε τον επόμενο χρόνο σε μια αναδρομική έκθεση του Λούβρου στο Παρίσι αφιερωμένη στον Ντα Βίντσι.
Μάλιστα, ειδικοί στο μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι ανακάλυψαν μέσω επιστημονικής ανάλυσης το 2019 ότι ο ντα Βίντσι “συνέβαλε” μόνο στον πίνακα, σύμφωνα με αποσπάσματα της ταινίας που δημοσιεύθηκε από τους The Times της Μάλτας.
Απόκρυψη της αλήθειας
Όταν Γάλλοι αξιωματούχοι είπαν στους Σαουδάραβες για την ανακάλυψη, φέρεται να ζήτησαν από αξιωματούχους να κρύψουν ότι το έργο τέχνης δεν ήταν πλήρες da Vinci, ανέφεραν ανώτεροι αξιωματούχοι που εργάζονται για τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουήλ Μακρόν.
“Το αίτημα του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν ήταν σαφές: Βάλτε τον “Salvator Mundi” δίπλα στη Μόνα Λίζα και παρουσιάστε τον ως 100% έργο του Ντα Βίντσι“.
Μάλιστα, οι Σαουδάραβες, όπως πρόσθεσε, πρότειναν διάφορες συμφωνίες, αλλά η εισήγησή του στο Ελιζέ ήταν ότι κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με “ξέπλυμα ενός έργου τέχνης αξίας 450 εκατ. δολαρίων”.
“Οι Σαουδάραβες φοβούνται αυτήν τη συζήτηση για την αυθεντικότητα”, δήλωσε ο Chris Dercon, ο οποίος είναι επικεφαλής μιας από τις κορυφαίες ομάδες μουσείων της Γαλλίας και συμβουλεύει τη Σαουδική κυβέρνηση για την τέχνη.
“Φοβούνται ότι οι άνθρωποι θα πουν, τόσο από το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό, ξοδέψατε όλα αυτά τα χρήματα για κάτι που δεν είναι ντα Βίντσι.”
Ορισμένα μέλη της γαλλικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών Jean-Yves Le Drian, άσκησαν πιέσεις εκ μέρους του αιτήματος του πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ.
Ο Μακρόν αποφάσισε να απορρίψει το αίτημα του πρίγκιπα, αφήνοντας το Λούβρο να διαπραγματευτεί με τους Σαουδάραβες σχετικά με τον τρόπο παρουσίασης της ζωγραφικής.
Τελικά, ο πίνακας δεν παρουσιάστηκε ποτέ στο Λούβρο και το μουσείο αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση, σύμφωνα με τους κινηματογραφιστές.