Μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα έδειξε ότι μία φυλή που κρύβεται βαθιά στον Αμαζόνιο της Βολιβίας έχει το μυστικό για την υγεία της καρδιάς.
Η μελέτη του 2021 εξέτασε 746 ενήλικες της φυλής μεταξύ 40 και 94 ετών. Οι Τσιμάνι υποβλήθηκαν σε αξονικές τομογραφίες ώστε οι ερευνητές να μπορέσουν να δουν τους εγκεφάλους τους και συνέκριναν τα αποτελέσματα με ενήλικους από τη Γερμανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ολλανδία.
Και όντως επιβεβαίωσαν την μελέτη του 2017. Όταν οι ερευνητές εξέτασαν το μέγεθος του εγκεφάλου μεταξύ των δύο πληθυσμών, διαπίστωσαν ότι ο εγκέφαλος των Τσιμάνι είναι κατά 70% μικρότερος στις μέσες και μεγαλύτερες ηλικίες.
«Οι Τσιμάνι μας έδωσαν την δυνατότητα να καταλάβουμε τις επιβλαβείς επιπτώσεις των σύγχρονων τρόπων ζωής στην υγεία μας», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης, Αντρέι Ιριμία.
Αν και κάποιο επίπεδο ατροφίας του εγκεφάλου είναι φυσιολογικό, μια γρήγορη επιδείνωση μπορεί να οδηγήσει σε γνωστική δυσλειτουργία και άνοια.
«Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η ατροφία του εγκεφάλου μπορεί να επιβραδυνθεί ουσιαστικά από τους ίδιους παράγοντες του τρόπου ζωής που σχετίζονται με πολύ χαμηλό κίνδυνο καρδιακών παθήσεων».
Τα μέλη αυτής της φυλής είναι σωματικά ενεργοί και επιβιώνουν με την γεωργία, το κυνήγι και το ψάρεμα. Με λίγα λόγια, τρώνε μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες που περιλαμβάνει λαχανικά, ψάρια και άπαχο κρέας. Από την άλλη στην Δύση οι άνθρωποι γενικά κάνουν καθιστική ζωή και καταναλώνουν περισσότερα κορεσμένα λίπη.
Ωστόσο, αν και η φυλή τρώει καλά και ασκείται, δεν διαθέτει επίσης σύγχρονη υγειονομική περίθαλψη και ιατρική. Ως εκ τούτου, είναι γενικά πιο ευάλωτοι σε μολυσματικές ασθένειες και υψηλά επίπεδα φλεγμονής. Και επειδή η φλεγμονή σχετίζεται με την ατροφία του εγκεφάλου, οι ερευνητές πίστευαν ότι οι Τσιμάνι μπορεί να έχει εγκεφάλους που ατροφούν γρήγορα.