Έχει «φουντώσει» (ξανά) τα τελευταία 24ωρα στην Ελλάδα η συζήτηση για προνόμια σε εμβολιασμένους, με την κυβέρνηση ήδη να διαρρέει ποια θα είναι αυτά, αλλά και το πότε θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

Χθες το πρωί οι «ειδικοί» της κυβέρνησης εμφανίστηκαν στο φιλοκυβερνητικό ΣΚΑΪ για να ζητήσουν υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, ενώ μία μέρα νωρίτερα ο Γκίκας Μαγιορκίνης είχε υποστηρίξει πως αν δεν αυξηθούν ραγδαία οι εμβολιασμοί, τότε θα έχουμε 4ο κύμα.

Τη συνέχεια την έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος έβαλε και χρονοδιάγραμμα για το πότε θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

Γιατί όμως η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και άλλες παγκοσμίως, «κόπτεται» για τους εμβολιασμούς; Ο λόγος είναι το 4ο κύμα;

Την απάντηση την έδωσε με σαφήνεια ο καθηγητής Γ.Ιωαννίδης, ο οποίος μίλησε για επιχειρηματικά συμφέροντα μέσα στην πανδημία. Μάλιστα σε πρόσφατη συνέντευξη του υποστήριξε πως οι «κολοσσοί» έγιναν ακόμα πιο πλούσιοι εν μέσω πανδημίας.

Οι εταιρείες που αύξησαν τα έσοδα τους… οι τεχνολογικές και οι φαρμακευτικές.

Δείτε τον πίνακα του καθηγητή Ιωαννίδη:

Τα έσοδα των φαρμακευτικών μόνο από τα εμβόλια

Πόσα χρήματα θα εισρεύσουν στα ταμεία των φαρμακευτικών εταιρειών από την πώληση εμβολίων κατά του κορονοϊού το 2021; Απάντηση στο ερώτημα δίνουν τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών Airfinity, η οποία παρουσίασε εκτιμήσεις για την κερδοφορία εννέα φαρμακευτικών εταιρειών για το 2021, μεταξύ των οποίων οι αμερικανικές Pfizer και Moderna και οι κινεζικές Sinovac Biotech και Sinopharm Group.

Τα έσοδα από τα εμβόλια των φαρμακευτικών εταιρειών, μόνο για το 2021, στην περίπτωση που οι εταιρείες κινηθούν εντός του χρονοδιαγράμματος για την παράδοση των συμφωνημένων ποσοτήτων, θα κυμανθούν από 130 έως 200 δισ. δολάρια, εκ των οποίων, περίπου 50 δισ. θα επιμεριστούν μόνο στις δύο κινεζικές φαρμακευτικές.

Η εταιρεία ερευνών εξετάζει το σύνολο των εσόδων που θα φέρει το εμβόλιο κατά της νόσου Covid-19 σε εννέα εταιρείες, μεταξύ των οποίων οι αμερικανικές Pfizer και Moderna και οι κινεζικές SinovacBiotech και Sinopharm Group.

Αυτό, βέβαια, μπορεί να επιτευχθεί εάν και μόνο εάν οι φαρμακευτικές εταιρείες αφενός παραδώσουν τις συμφωνημένες ποσότητες εντός των χρονοδιαγραμμάτων και αφετέρου από τις τιμές, καθώς θέματα που μπορεί να ανακύψουν κατά τη διαδικασία της παραγωγής, θα επηρεάσουν το τελικό ποσό των εσόδων.

Περισσότερες πληροφορίες για τον παραγόμενο αριθμός εμβολίων, τις εταιρείες, τον όγκο παραγωγής και τις διμερείς συμφωνίες προμήθειας, αποτυπώνονται στην ειδική πλατφόρμα της unicef.

«Αυτή είναι μία αγορά που δεν υπήρχε πριν από έναν χρόνο. Πρόκειται για πολύ σημαντικά νούμερα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Airfinity, Ράσμους Μπεχ Χάνσεν.

Η Κίνα οδηγεί το στόλο των εμβολιασμών στον πλανήτη, αφενός γιατί εξάγει τις περισσότερες δόσεις από όλες όσες εξάγονται από τις υπόλοιπες χώρες μαζί και αφετέρου γιατί η Ινδία έχει αποσυρθεί από το κάδρο, λόγω της ορμητικής διασποράς του ιού που καλείται να αντιμετωπίσει.

  • Η κινέζικη Sinovac θα αντλήσει κεφάλαια ύψους 25 δισ. δολάρια από τα εμβόλια
  • Η Sinopharm έως και 23 δισ.
  • Η AstraZeneca χρεώνει από 3,50 έως 5,25 δολάρια τη δόση, αν και στο παρελθόν έχει δηλώσει πως η συγκεκριμένη τιμολόγηση δεν συνιστά κέρδος
  • Η Pfizer αναμένεται να παραδώσει 1,6 δισ. δόσεις εμβολίου και έσοδα έως 26 δισ. δολάρια, αντί προηγούμενης πρόβλεψης για 15 δισ.
  • Η Moderna χρεώνει από 18 έως 32 δολάρια και αναμένει πωλήσεις έως 32 δισ. δολάρια.

Να τονιστεί εδώ πως για να έχουν αυτά τα έσοδα οι εταιρείες θα πρέπει να υπάρξει ζήτηση εμβολίων, παράλληλα με το να εμβολιαστεί κάποιος και να κατέχει το λεγόμενο πιστοποιητικό εμβολιασμού θα πρέπει να το ανανεώσει σε λίγους μήνες κάνοντας την 3η δόση κτλ.

Αν κάποιος δεν έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού, τότε δεν θα του επιτρέπεται η συμμετοχή σε πολλές δραστηριότητες. Με αυτό τον τρόπο οι φαρμακευτικές εξασφαλίζουν ότι θα έχουν κάθε χρόνο έσοδα από τα εμβόλια.

Τα προνόμια που εξετάζονται

Ουσιαστικά το αργότερο από τον Ιούλιο η καθημερινότητα στην Ελλάδα θα «τρέχει» σε δύο «ταχύτητες», καθώς πρόκειται να δοθούν στοχευμένα προνόμια σε όλους εκείνους που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Σε πρώτο πλάνο θα τεθεί ο χώρος της εστίασης αλλά και τα θέατρα και οι κινηματογράφοι, οι κλειστοί χώροι των οποίων δεν αποκλείεται να λειτουργήσουν μόνο για τους εμβολιασμένους.

Ακόμη, ενδεχομένως από τον Ιούλιο, να ισχύσει η άρση της υποχρέωσης των πλήρως εμβολιασμένων να προσκομίζουν self tests στην εργασία τους και στα γυμναστήρια.

Ανάλογο μέτρο θα ισχύσει και για τα ταξίδια με πλοίο και αεροπλάνο, καθώς θυμίζουμε πως οι μετακινήσεις με τα δύο μέσα γίνονται μόνο με την προσκόμιση αρνητικού self test ή πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Τέλος η όποια συζήτηση για απαλλαγή των μασκών για τους εμβολιασμένους, τόσους ανοικτούς όσο και τους κλειστούς χώρους, θα επανέλθει όχι νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!