Μια μεσαιωνική πολεμική ιαχή, που αντηχούσε μεταξύ των στρατευμάτων του γαλλικού στρατού, φαίνεται πως φώναξε ο άνδρας που χαστούκισε τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.
Ο Εμανουέλ Μακρόν βρισκόταν σε περιοδεία στο νομό Ντρομ της νοτιοανατολικής Γαλλίας, όταν πλησίασε συγκεντρωμένο πλήθος προκειμένου να χαιρετήσει τους παρευρισκόμενους. Ένας εξ αυτών τον άρπαξε βίαια από το χέρι και τον χαστούκισε, προκαλώντας αναστάτωση και την άμεση επέμβαση της φρουράς του προέδρου.
Οι αρχές προσήγαγαν τον άνδρα και έναν ακόμη νεαρό που τον συνόδευε, ενώ σε βάρος των δύο 28χρονων θα ασκηθεί δίωξη για «ηθελημένη βία κατά προσώπου που κατέχει δημόσιο αξίωμα».
Άγνωστα τα κίνητρα των δραστών
«Στην παρούσα φάση τα κίνητρα των προσαχθέντων παραμένουν άγνωστα» δήλωσε ο ανακριτής Αλέξ Περάν, που ανέλαβε την υπόθεση. Κανείς δεν διαθέτει ποινικό μητρώο, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα γαλλικά ΜΜΕ για την ταυτότητα των δύο 28χρονων που έχουν συλληφθεί. Ωστόσο, ένας εκ των δύο, εκείνος που φέρεται να χαστούκισε τον Εμανουέλ Μακρόν, είναι θαυμαστής των πολεμικών τεχνών και της Μεσαιωνικής εποχής.
Λίγο αργότερα, επιβεβαιώθηκε από τις αρχές πως ο άνδρας που επιτέθηκε στον Εμανουέλ Μακρόν φώναξε «Montjoie Saint Denis» («Κάτω η Μακρονία»), μια ιαχή που ακουγόταν από τα στρατεύματα των βασιλέων της Γαλλίας, του Οίκου των Καπετιδών, που ηγεμόνευαν κατά τον 12ο αιώνα.
Όπως αναφέρει το BFMTV, η συγκεκριμένη ιαχή εξελίχθηκε σε σύνθημα φιλομοναρχικών σχηματισμών στη Γαλλία.
Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος πολιτικός στη Γαλλία δέχεται επίθεση υπό την εν λόγω ιαχή. Τον Απρίλιο του 2018, σύμφωνα με την εφημερίδα «Liberation», ο βουλευτής της Ανυπότακτης Γαλλίας, Ερίκ Κοκερέλ, δέχτηκε μια τούρτα στο πρόσωπο από οπαδό της ομάδας «Action francaise».
Η ιαχή αυτή αποτέλεσε σλόγκαν φιλομοναρχικών ομάδων που επικρότησαν τότε την επίθεση σε βάρος του βουλευτή.
«Montjoie! Saint Denis!» είναι μια ιαχή ανάτασης που επιστράτευαν οι βασιλικές δυνάμεις της Γαλλίας κατά τον Μεσαίωνα. Οι ρίζες της ιαχής θα πρέπει να αναζητηθούν στην περίοδο της δυναστείας των Καπετηδών, αν και οι ιστορικοί δεν έχουν ακόμη καταλήξει στον ακριβή χρόνο εμφάνισής της. Θεωρητικά επιστρατεύτηκε πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της μάχης της Μπουβίν μεταξύ των στρατευμάτων του Φιλίππου Β’ Αυγούστου και εκείνων του αυτοκράτορα Όθωνα Δ’ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, το 1214.
Το λάβαρο του γαλλικού στρατού
Η λέξη Montjoie περιγράφει, μεταξύ άλλων, το λάβαρο, την παντιέρα, πίσω από το οποίο συσπειρωνόταν ο μεσαιωνικός στρατός της Γαλλίας, καθώς βάδιζε προς τη μάχη. Παράλληλα, ο Άγιος Διονύσιος (Saint Denis) αποτελεί παραδοσιακά τον προστάτη των βασιλέων της Γαλλίας, ενώ συχνά εντός του βασιλικού στρατού ξεχώριζε πανό στο οποίο αναγραφόταν το όνομά του. Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα, η ιαχή αυτή χρησιμοποιούνταν στη μάχη έως και τον 16ο αιώνα.
Φαίνεται πως ο όρος Montjoie χρησιμοποιούνταν επίσης για να αποτυπώσει τους λοφίσκους από πέτρες που σχημάτιζαν άνθρωποι προκειμένου να σημαδεύουν τα μονοπάτια κατά τη μεσαιωνική εποχή. Διαβάζουμε ακόμη πως αποτελούσε μέρος του εθιμοτυπικού προσκυνητών, που έστηναν τέτοιους λοφίσκους, στους οποίους στερέωναν σταυρούς προκειμένου να οριοθετήσουν τον τόπο του προσκυνήματος.
Λέγεται, μάλιστα, πως οι σταυροί που υπήρχαν στους δρόμους του Παρισιού στην περιοχή του Saint Denis, κατά τον 19ο αιώνα, ήταν υπολείμματα αυτών των MontJoie. Φαίνεται λοιπόν πως όταν ο Άγιος καθιερώθηκε ως προστάτης του βασιλείου, το λάβαρο MontJoie ήταν εκείνο που ρύθμιζε τον βηματισμό του στρατού.
Η επίθεση σε βάρος του Εμανουέλ Μακρόν προκάλεσε τη συσπείρωση όλων των πολιτικών χώρων στη Γαλλία.
Τόσο η Μαρίν Λεπέν και εκπρόσωποι του κόμματος της γαλλικής δεξιάς, αλλά και ο Ζαν Λικ Μελανσόν καταδίκασαν απερίφραστα τη βία σε βάρος του προέδρου της χώρας.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.