Η Λιβύη έχει βυθιστεί στην κρίση από τις συνέπειες ενός χρόνιου εμφύλιου πολέμου που ξέσπασε μετά την παρέμβαση του ΝΑΤΟ. Η πολύπαθη συγκαταλέγεται μέσα στον μεγάλο κατάλογο χωρών που κατέστρεψε η Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Ο γιος του πρώην ηγέτη της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι φέρεται να σχεδιάζει να βάλει υποψηφιότητα για το ανώτατο αξίωμα της χώρας του, μια δεκαετία μετά την ανατροπή και τη δολοφονία του πατέρα του από τους αντάρτες που υποστηρίχθηκαν από το ΝΑΤΟ, που προκάλεσε θανάτους, εμφύλιο πόλεμο, χρόνια αναταραχών και πολιτικής αστάθειας.
Πιο συγκεκριμένα, ο Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι ήρθε σε επαφή με δυτικούς και άλλους διπλωμάτες καθώς επιδιώκει να επανέλθει στη δημόσια ζωή, σύμφωνα με τους Times.
Μόλις θεωρηθεί διάδοχος του πατέρα του, ετοιμάζεται να συμμετάσχει στην προεδρική κούρσα της Λιβύης στις 24 Δεκεμβρίου.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την εφημερίδα υπογράμμισε πως είναι καλά στην υγεία του και θα ανακοινώσει δημόσια τις πολιτικές του φιλοδοξίες στο εγγύς μέλλον.
Ωστόσο, εξακολουθεί να μην είναι σαφές εάν θα του επιτραπεί να διεκδικήσει το προεδρικό χρίσμα, καθώς ένας νέος εκλογικός νόμος που εκπονείται θα μπορούσε ενδεχομένως να του στερήσει τη συμμετοχή.
Ο 48χρονος συνελήφθη και φυλακίστηκε από αντάρτες και εξτρεμιστικές ομάδες εδώ και 10 χρόνια, ήτοι το 2011.
Απελευθερώθηκε έξι χρόνια αργότερα βάσει συμφωνίας αμνηστίας και έκτοτε παρέμεινε incognito σε μυστικές τοποθεσίες.
Εξακολουθεί έχει ένα ένταλμα σύλληψης εις βάρος του στη Λιβύη και, σύμφωνα με τους Times, αναζητείται επίσης και από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC).
Αρκετά από τα αδέλφια του παραμένουν στη φυλακή στη Λιβύη και στο εξωτερικό ενώ το ένταλμα του ICC θα μπορούσε να αποσυρθεί.
Η εφημερίδα εικάζει ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ένθερμος υποστηρικτής της εκστρατείας του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, πιθανότατα θα αντιταχθεί στην ιδέα πως ένα γιος του Καντάφι θα αναλάβει κάποιο πολιτικό αξίωμα στη χώρα.
Υπενθυμίζεται πως το 2018, ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ Καντάφι επέστρεψε στο προσκήνιο της επικαιρότητας με το Bloomberg να τονίζει πως Ρώσοι διπλωμάτες ήρθαν σε επαφή μαζί του μέσω βίντεο λίγο μετά την αποφυλάκισή του.
Εκπρόσωπος της οικογένειας επιβεβαίωσε πως εκείνη την εποχή, ο Καντάφι ήθελε να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος της Λιβύης.
Από την πλευρά της, η Μόσχα απάντησε πως κανείς δεν πρέπει να αποκλειστεί από την πολιτική διαδικασία και τον διάλογο στη Λιβύη, προσθέτοντας ότι διατηρούσε επαφές με διάφορες ομάδες της χώρας σε μια προσπάθεια να διευκολύνει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.