Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συνηγόρησε υπέρ του ποιητή του 17ου αιώνα Ζαν ντε Λαφονταίν, ο οποίος δέχεται επικρίσεις από ορισμένες φεμινίστριες για τα γραπτά του.
«Ο αναχρονισμός δεν βοηθά ποτέ», είπε ο Μακρόν, μπροστά από το πατρικό σπίτι του Λαφονταίν (1621-1695) στο Σατό-Τιερί, όπου αρνήθηκε να καταδικάσει τον συγγραφέα των περίφημων «Μύθων» για τον μισογυνισμό ή τον σεξισμό του.
«Nα κρίνουμε με το πνεύμα της εποχής
«Θεωρώ ότι έχουμε τη δυνατότητα να κρίνουμε, κατά κάποιον τρόπο, με το πνεύμα της εποχής μια ιστορία που προφανώς ακολούθησε τη δική της πορεία», απάντησε ο Γάλλος πρόεδρος, όταν ρωτήθηκε για τα αμφιλεγόμενα έργα του ποιητή. «Αυτό σημαίνει ότι τα σημεία αναφοράς μας αλλάζουν και, ευτυχώς, προοδεύουμε», συνέχισε, αναφερόμενος επίσης στον Ντιντερό και τον Βολταίρο.
«Μήπως δεν θα πρέπει πλέον να τον διαβάζουμε; Πιστεύω ότι θα ήταν φρικτό, με τον ίδιο τρόπο που εκείνοι (σ.σ. οι σύγχρονοι του Λαφονταίν) δεν ακολουθούσαν πλέον την πρακτική των Ρωμαίων, με τους σκλάβους, αλλά συνέχιζαν να τους διαβάζουν και να τους τιμούν ως δασκάλους, έχοντας προοδεύσει», υπογράμμισε.
«Να καταλάβουμε πώς γεννήθηκε αυτή η πρόοδος»
«Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι να στείψουμε το μυαλό μας και να καταλάβουμε πώς γεννήθηκε αυτή η πρόοδος, επειδή κι εκείνοι επίσης ακολουθούσαν το πνεύμα της εποχής και τη βλακεία της εποχής», συνέχισε ο Μακρόν.
Ο Μακρόν συνοδευόταν από τον ηθοποιό Φαμπρίς Λουκινί, που είναι φίλος του προεδρικού ζεύγους. Ο Λουκινί απήγγειλε μπροστά στις κάμερες πολλούς στίχους του Λαφονταίν, όπως την «Αρκούδα και ερασιτέχνης κηπουρός».
«Τίποτα δεν είναι τόσο επικίνδυνο όσο ένας ανίδεος φίλος» υπενθύμισε, επαναλαμβάνοντας το ηθικό δίδαγμα του μύθου. Και το ρητό αυτό «ισχύει για τους συμβούλους του προέδρου της Δημοκρατίας», εκτίμησε.