Ο εκλεγμένος πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί δήλωσε σήμερα, στην πρώτη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά την εκλογή του, πως δεν έχει καμία πρόθεση να συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κι ενώ οι δύο χώρες βρίσκονται σε έμμεσες διαπραγματεύσεις, επιχειρώντας να σώσουν τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
«Όχι», απάντησε ο Ραϊσί, σε ερώτηση που του έθεσε αμερικανικό μέσο ενημέρωσης, εάν προτίθεται να συναντηθεί με τον ένοικο του Λευκού Οίκου στην περίπτωση που οι συζητήσεις επιτρέψουν τη χαλάρωση των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν και προκειμένου να «διευθετηθούν» τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών-εχθρών τα τελευταία 40 και πλέον χρόνια.
Σε ό,τι αφορά το πυρηνικό πρόγραμμά του, το Ιράν «δεν θα επιτρέψει διαπραγματεύσεις απλά για την ευχαρίστηση του να διαπραγματεύεται» κανείς, επισήμανε ο νέος πρόεδρος του Ιράν.
«Κάθε συνάντηση θα πρέπει να παράγει αποτελέσματα (…) για το ιρανικό έθνος», συμπλήρωσε.
Την ίδια ώρα, ο Εμπραχίμ Ραϊσί, που αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα τον Αύγουστο και ο οποίος συγκέντρωσε την Παρασκευή το 62% των ψήφων σε μια εκλογική αναμέτρηση που σηματοδοτήθηκε από αποχή ρεκόρ, χαιρέτισε τη «μαζική» και «σημαντική παρουσία» των Ιρανών πολιτών στα εκλογικά κέντρα «παρά τον ψυχολογικό πόλεμο που εξαπέλυσαν οι εχθροί του Ιράν».
Υπογράμμισε, επίσης, ότι «υπερασπιζόταν πάντα τα ανθρώπινα δικαιώματα», την ώρα που οι ΗΠΑ και μη κυβερνητικές οργανώσεις τον κατηγορούν ότι είναι υπεύθυνος για βασανιστήρια και συνοπτικές εκτελέσεις, μεταξύ άλλων παραβιάσεων.
«Όλα όσα έκανα στα χρόνια της θητείας μου προσανατολίζονταν πάντα προς την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σημείωσε ο Ραϊσί, που είναι αυτή τη στιγμή επικεφαλής της δικαστικής Αρχής, παραπέμποντας τους Δυτικούς στις δικές τους «παραβιάσεις» στον τομέα αυτόν.
Αναφορικά με τη Σαουδική Αραβία, ο νέος πρόεδρος του Ιράν είπε πως «δεν υπάρχουν εμπόδια» για μια επανάληψη των διπλωματικών σχέσεων.
«Δεν υπάρχουν εμπόδια, από την πλευρά του Ιράν, για την επαναλειτουργία των πρεσβειών», τόνισε ο Ραϊσί, σε μια χρονική στιγμή όπου βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για μια επαναπροσέγγιση μεταξύ των δύο αντίπαλων δυνάμεων του Κόλπου, που δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις από τις αρχές του 2016.