Tο προεδρείο του κυβερνώντος συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος πραγματοποίησε συνεδρίαση και αποφάσισε να προτείνει την επανεκλογή του Σεμπάστιαν Κουρτς ως αρχηγού του.
Η επανεκλογή του Σεμπάστιαν Κουρτς στην κομματική αρχηγία αναμένεται να γίνει κατά το επόμενο 39ο τακτικό συνέδριο του Λαϊκού Κόμματος στις 28 Αυγούστου.
“Αυτό είναι ένα σαφές μήνυμα ότι θέλουμε να συνεχίσουμε να πορευόμαστε μαζί στον δρόμο που έχει χαράξει ο Σεμπάστιαν Κουρτς”, τονίζει σε δηλώσεις του ο Γκιούντερ Πλάτερ, ο πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής και τοπικός κυβερνήτης του ομόσπονδου κρατιδίου του Τιρόλου, εξ ονόματος των κυβερνητών των έξι -από τα συνολικά εννέα- κρατιδίων, στα οποία κυβερνά το Λαϊκό Κόμμα, και εκ μέρους όλων των κομματικών οργανώσεων του.
Διατελώντας υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση συνασπισμού του Σοσιαλδημοκρατικού και του Λαϊκού Κόμματος, ο τότε 30χρονος Σεμπάστιαν Κουρτς είχε εκλεγεί νέος αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος στις 14 Μαίου 2017, διαδεχόμενος στην θέση αυτή τον παραιτηθέντα, τέσσερις ημέρες νωρίτερα, Ράινχολντ Μίτερλενερ, που ήταν αντικαγκελάριος της κυβέρνησης.
Αμέσως μετά την εκλογή του ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε καταγγείλει την κυβερνητική συνεργασία με τους Σοσιαλδημοκράτες και είχε ζητήσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, την οποία έθετε εξ αρχής ως προϋπόθεση για να αναλάβει την ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος στην οποία προωθούνταν από καιρό από τους “σκληροπυρηνικούς” του κόμματος.
Λόγω της τότε – όπως και αργότερα – μεγάλης δημοτικότητας του, ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος επικρίνονταν από τους αντιπάλους του για “λαϊκισμό”, φέρεται, σύμφωνα με τις τότε αναλύσεις, να εκλαμβάνονταν από τους “σκληροπυρηνικούς” του Λαϊκού Κόμματος ως το “μέλλον” του που θα το οδηγούσε σε μεγάλη άνοδο των ποσοστών του ή ακόμη και στην πρώτη θέση σε πρόωρες εκλογές, όπως και τελικά συνέβη στις 15 Οκτωβρίου 2017.
Ο Σεμπάστιαν Κουρτς είναι ο 19ος στη σειρά αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος, μετά το 1945, με τον μακροβιότερο αρχηγό του (μεταξύ 1995 και 2007) να υπήρξε μεταπολεμικά ο Βόλφγκανγκ Σιούσελ, ο οποίος διετέλεσε από το 2000-2006 καγκελάριος της πλέον αμφιλεγόμενης αυστριακής κυβέρνησης, του δεξιού-ακροδεξιού συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων του Γεργκ Χάιντερ, της πρώτης κυβέρνησης στην Ευρώπη με συμμετοχή της ακροδεξιάς.
Εντυπωσίασε ιδιαίτερα η περίπτωσή του, όταν στα 24 χρόνια του ο Σεμπάστιαν Κουρτς αναλάμβανε στην πατρίδα του, την Αυστρία, υφυπουργός Ενσωμάτωσης, στα 27 του χρόνια γινόταν υπουργός Εξωτερικών, στα 30 του αρχηγός, με πρωτοφανείς υπερεξουσίες, του συγκυβερνώντος τότε με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, και στα 31 του αναλάμβανε τη διακυβέρνηση της χώρας του ως καγκελάριος και αναδεικνυόταν ο νεότερος ηγέτης στον κόσμο.