Ο Φίλιππος Σαρίδης μετατρέπει το δροσιστικό φρούτο του καλοκαιριού σε εντυπωσιακό διακοσμητικό και ήδη έχει φτιάξει εκατοντάδες έργα …εποχής, αναφέρει το ΑΠΕ.
Οι δημιουργίες του σεφ τραβούν τα βλέμματα στο ξενοδοχείο όπου εργάζεται στη Χαλκιδική, όπου Έλληνες και ξένοι τουρίστες, φωτογραφίζονται δίπλα στα καρπούζια, όπως εξηγεί ο ίδιος στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Τα σκαλισμένα καρπούζια αρέσουν πολύ σε μικρούς και μεγάλους και όταν τα βλέπουν δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι είναι αληθινά. Όλα γίνονται με λεπτές κινήσεις και με ειδικά μυτερά μαχαιράκια, με τα οποία σκαλίζω τα φρούτα. Βλέπω φωτογραφίες και αντιγράφω την εικόνα, τη ζωγραφίζω στο χαρτί και μετά στο καρπούζι, επομένως κάνω το σχέδιο δυο φορές. Αμέσως μετά δημιουργώ το περίγραμμα με μαρκαδόρο και στη συνέχεια με μικρές προσεκτικές κινήσεις χαρακώνω το καρπούζι έναν πόντο και δίνω σχήμα και χρώμα, αφήνοντας ανάλογα το πράσινο, το άσπρο ή το κόκκινο χρώμα του ογκώδους φρούτου», εξηγεί ο σεφ.
Ο δημιουργικός μάγειρας ασχολείται με την κουζίνα εδώ και είκοσι χρονιά, τον τελευταίο καιρό ως σεφ και παράλληλα άρχισε και το σκάλισμα των καρπουζιών, παρακολουθώντας βίντεο με ανάλογες τεχνικές, κυρίως από σεφ του εξωτερικού. Σιγά σιγά, με πρακτική εξάσκηση εξελίχθηκε κι ενώ παλαιότερα χρειαζόταν πάνω από μια ώρα τώρα για μια δημιουργία, τώρα πια, σε κάποιες περιπτώσεις, τού αρκούν δεκαπέντε λεπτά. Μάλιστα, δεν θέλει να κρατήσει για τον ίδιο το μυστικό της τέχνη του και προσπαθεί να τη μάθει και σε νεότερους.
Φυσικά δεν λείπουν και τα ατυχήματα
«Όλα τα φρούτα σκαλίζονται. Τόσο το μήλο όσο και το ροδάκινο είναι υποψήφια για …έργα τέχνης. Μάλιστα, ενώ παλιότερα ήταν μόδα στους μπουφέδες οι φρουτοκατασκευές σε εκδηλώσεις, τώρα που τείνει να εξαφανιστεί φιλοδοξώ να το διατηρήσω, μαθαίνοντας σε νεότερους σεφ, τον τρόπο με τον οποίο γίνεται το σκάλισμα κάτι το οποίο δεν είναι εύκολο, αλλά μαθαίνεται, αρκεί κάποιος να έχει θέληση, υπομονή και φυσικά να πιάνει και το χέρι του», σημειώνει. Πρόσφατα σκάλισε και μεγάλες κολοκύθες, ενώ σπανιότερα κάνει έργα με πάγο, κάτι που έχει μεγάλο βαθμό δυσκολίας και είναι πολύ δημοφιλές στην Αμερική. Όπως λέει, από τις αγαπημένες του στιγμές είναι όταν κάνει έκπληξη σε νεονύμφους και δημιουργεί δροσιστικά έργα τέχνης με ευχές και λόγια αγάπης, όπως «Να ζήσετε», σκαλισμένο πάνω στο καρπούζι.
Φυσικά δεν λείπουν και τα ατυχήματα, ειδικά όταν είναι ώριμα τα φρούτα, οπότε το έργο δεν έχει μεγάλες αντοχές. Όσο για το αν τρώγονται τα σκαλιστά καρπούζια, ο Στέφανος Σαρίδης εξηγεί πως δεν το επιθυμεί, ωστόσο του έχει τύχει να του φάνε όλο το ντεκόρ!
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.