Τα δευτεροβάθμια σχολεία θηλέων μιας επαρχίας στο ανατολικό Αφγανιστάν λίγες ημέρες αφότου επαναλειτούργησαν, έκλεισαν και πάλι, προκαλώντας την οργή των μαθητριών που διαδήλωσαν σήμερα ζητώντας από τους Ταλιμπάν να άρουν την απαγόρευση φοίτησης των κοριτσιών στα σχολεία.
Την περασμένη εβδομάδα, πέντε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην επαρχία Πάκτια άνοιξαν και πάλι για τα κορίτσια, αφού εκατοντάδες μαθήτριες και ηγέτες τοπικών φυλών ζήτησαν να ξαναρχίσουν τα μαθήματα.
Τα τέσσερα από αυτά τα σχολεία βρίσκονταν στο Γκαρντέζ, την πρωτεύουσα της επαρχίας και ένα στην περιφέρεια Σαμκάνι.
Αφού ανέλαβαν την εξουσία, τον Αύγουστο του 2021, οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν στην πράξη στα κορίτσια να φοιτούν σε γυμνάσια και λύκεια.
Σήμερα το πρωί, όταν οι μαθήτριες των σχολείων του Γκαρντέζ πήγαν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα, τους ζητήθηκε να επιστρέψουν στα σπίτια τους, εξήγησε μια ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών, η Γιασμίν, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Την πληροφορία επιβεβαίωσαν και άλλοι κάτοικοι της περιοχής.
«Επειδή δεν επιτράπηκε στα κορίτσια να μπουν στο σχολείο, οργανώσαμε διαδήλωση», είπε η Γιασμίν.
Οι δημοσιογράφοι δεν επιτράπηκε να καλύψουν τη διαδήλωση.
Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τις μαθήτριες, ορισμένες εκ των οποίων είναι καλυμμένες με μπούρκες, να διαδηλώνουν στο κέντρο του Γκαρντέζ, υπό τα βλέμματα κατοίκων και εμπόρων.
Οι Ταλιμπάν «έσπασαν τα κινητά τηλέφωνα ορισμένων» για να μην κυκλοφορήσουν ευρέως οι εικόνες αυτές, υποστήριξε η Γιασμίν.
Ένας κάτοικος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί γιατί φοβόταν αντίποινα εκ μέρους των Ταλιμπάν, επιβεβαίωσε ότι οι μαθήτριες «άρχισαν να διαδηλώνουν» όταν είδαν κλειστές τις πόρτες των σχολείων τους. «Διαδήλωναν ειρηνικά όμως γρήγορα η συγκέντρωση διαλύθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας», είπε.
Αφότου ανέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν επέβαλαν σκληρούς περιορισμούς στις γυναίκες και τα κορίτσια, αποκλείοντάς τις από τον δημόσιο βίο.
Τον Μάρτιο διέταξαν να κλείσουν όλα τα δευτεροβάθμια σχολεία θηλέων, λίγες ώρες αφότου επαναλειτούργησαν.
Έκτοτε, υποστηρίζουν ότι το κλείσιμο οφείλεται σε ένα απροσδιόριστο «τεχνικό πρόβλημα» και ότι τα μαθήματα θα ξαναρχίσουν όταν καθοριστεί η διδακτέα ύλη που θα βασίζεται στις ισλαμικές αξίες.
Πάντως, σε ορισμένες περιοχές λιγοστά δημόσια σχολεία συνέχισαν τη λειτουργία τους, υπό την πίεση ντόπιων αξιωματούχων και ισχυρών οικογενειών.
Σύμφωνα με τη Unicef, περίπου 3 εκατομμύρια κορίτσια αυτή τη στιγμή έχουν αποκλειστεί από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.