Αεροπορικό πλήγμα σε χωράφι στον εξωτερικό χώρο εκκλησίας στην πολιτεία Ορόμια της Αιθιοπίας στοίχισε τη ζωή σε οκτώ ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους πέντε καθώς είχαν πάει να μαζέψουν καλαμπόκι, κατήγγειλαν αυτόπτες μάρτυρες και κόμμα της αντιπολίτευσης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Λεγκέσε Τούλου διέψευσε πως έγινε αεροπορική επιδρομή, αυτό είναι «απολύτως ψευδές», επέμεινε.

Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που διεξάγονταν ανάμεσα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Άμπι Άχμεντ και τον αντάρτικο Στρατό Απελευθέρωσης των Ορόμο (OLA), με σκοπό να τερματιστεί ένοπλη σύρραξη που διαρκεί δεκαετίες, ολοκληρώθηκαν χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία τον Νοέμβριο, γεγονός που οδήγησε σε σποραδικά βίαια επεισόδια στην Ορόμια, τη μεγαλύτερη πολιτεία της δεύτερης πολυπληθέστερης αφρικανικής χώρας.

Οι εγκαταστάσεις της εκκλησίας στην περιοχή Χόρο Γκουντούρου Ουελέγκα, περίπου 200 χιλιόμετρα δυτικά-βορειοδυτικά από την πρωτεύουσα Αντίς Αμπέμπα, έγιναν στόχος επίθεσης το πρωί της Δευτέρας, καθώς συγκεντρωνόταν κόσμος για τη συγκομιδή καλαμποκιού στο χωράφι, ανέφεραν οι αυτόπτες μάρτυρες.

Δυο διάκοι, δυο μουσικοί του συγκροτήματος της εκκλησίας και μέλος της χορωδίας της είναι ανάμεσα στους νεκρούς, είπε μέλος της εκκλησίας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

«Άκουσα έναν παράξενο και τρομακτικό ήχο καθώς πήγαινα στην εκκλησία για τη συγκομιδή. Είδα πτώματα και ανθρώπινες σάρκες να έχουν σκορπιστεί στο χωράφι», εξήγησε.

Η εκπρόσωπος του γραφείου του πρωθυπουργού Μπιλένε Σεγιούμ, ο εκπρόσωπος της πολιτειακής κυβέρνησης στην Ορόμια Χάιλου Αντούγκνα και ο εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού στρατού συνταγματάρχης Γκέτνετ Αντάνε δεν απάντησαν αμέσως όταν τους ζήτησε σχόλιο για τις πληροφορίες αυτές το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Το γραφείο της κρατικής Αιθιοπικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε πως έλαβε πληροφορίες για την επίθεση, διαβεβαιώνοντας ότι έχει αρχίσει έρευνα.

Άλλος κάτοικος της περιοχής θεωρεί πως πιθανόν η επίθεση έγινε με τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα.

«Δεν ήταν ελικόπτερο. Δεν μπορούσαμε να το δούμε. Ήταν πολύ μακριά και ο ήχος έμοιαζε σαν να προερχόταν από drone», ανέφερε.

Ο OLA γεννήθηκε όταν διασπάστηκε το Μέτωπο Απελευθέρωσης της Ορόμο (OLF), άλλοτε απαγορευμένο αντιπολιτευόμενο κόμμα, το οποίο επέστρεψε από την εξορία αφού ανέλαβε την εξουσία ο πρωθυπουργός Άμπι Άχμεντ το 2018. Διαμαρτύρεται πως τα μέλη της φυλής Ορόμο περιθωριοποιούνται και παραμελούνται από το κράτος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το OLF απέδωσε και αυτό τους θανάτους της Δευτέρας σε επιδρομή UAV, κάτι που αφήνει να εννοηθεί πως επρόκειτο για ενέργεια του στρατού.