O ανταποκριτής της κρατικής ραδιοτηλεόρασης της Τουρκίας TRT στην κατεχόμενη Κύπρο, Σεφά Καραχασάν, ο οποίος συνελήφθη για την υπόθεση ψεύτικων πτυχίων από πανεπιστήμιο στα Κατεχόμενα, παρουσιάστηκε σήμερα (6/5) σε παράνομο «δικαστήριο».
Η «αστυνομία» των κατεχομένων ανέφερε ότι ο Καραχασάν συνελήφθη με την κατηγορία της «παρότρυνσης πλαστογράφησης εγγράφων».
Ανέφερε, ακόμα, ότι ο ύποπτος ενεγράφη στο «πανεπιστήμιο» την 1η Φεβρουαρίου 2021 και αποφοίτησε από το «Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων» στις 31 Μαΐου 2023, ενώ κανονικά θα έπρεπε να αποφοιτούσε το φθινόπωρο του 2025.
TRT Cyprus journalist arrested in fake diploma scandal | Cyprus Mail https://t.co/E6VACL51o3 pic.twitter.com/qnLsdjrz5L
— Cyprus Mail (@cyprusmail) May 6, 2024
Ο Καραχασάν φέρεται να παραδέχθηκε στην «αστυνομία» πως ό,τι έκανε το έκανε σε συνεργασία με τον Σερντάλ Γκιουντούζ, Διευθυντή του συγκεκριμένου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Υγείας και Κοινωνικών Επιστημών Κύπρου (KSTU) ο οποίος έχει ήδη φυλακιστεί για την υπόθεση. Το «δικαστήριο» αποφάσισε την τριήμερη κράτηση του δημοσιογράφου ενώ οι έρευνες συνεχίζονται.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα δεν προέκυψε μόνο με αφορμή τον Καραχασάν αλλά υφίσταται εδώ και εβδομάδες προκαλώντας σάλο στα κατεχόμενα. Πέρα από τον Γκιουντούζ, κρατούνται ο αντιπρύτανης και λέκτορας Σερνταάλ Ισικτάς και ο επικεφαλής του διεθνούς γραφείου, Αμίρ Σακίρα. Όλοι κατηγορούνται για για κλοπή, πλαστογραφία εγγράφων και κυκλοφορία πλαστών εγγράφων.
Το χρονικό του σκανδάλου
Το ζήτημα έχει πάρει μεγάλες πολιτικές διαστάσεις, καθώς στη λίστα των κατηγορουμένων πέρα από τον Τουργκάι Αβτζί, τον επικεφαλής της οργάνωσης παρακολούθησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του ψευδοκράτους YODAK, προστέθηκε και ο επικεφαλής του τουρκοκυπριακού γραμματέα Συνεταιριστικών Εταιρειών και πρώην «υφυπουργός» του «υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης», Τσελεμπί Ιλίκ. Υπό διερεύνηση βρίσκεται και πρώην «υπουργός Παιδείας» και Πρόεδρος του Δ.Σ. του πανεπιστημίου, Κεμάλ Ντουρούστ.
Τα πανεπιστήμια των κατεχομένων λειτουργούν χωρίς την έγκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και συνεπώς λειτουργούν παράνομα.
Παρότι τα διπλώματα κάποιων από αυτά γίνονται δεκτά διεθνώς -και ανεκτά στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές- πρόκειται για ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες ανήκουν ως επί το πλείστον σε επενδυτές εκ Τουρκίας.