Σοβαρά προβλήματα ξηρασίας αντιμετωπίζει η Κολομβία με τους κατοίκους της πρωτεύουσας Μπογκοτά να υποχρεώνονται να παίρνουν νερό με το δελτίο.
Η στάθμη των υδάτων στους ταμιευτήρες έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και δεκαετίες λόγω και του φαινομένου Ελ Νίνιο.
Οι Αρχές χώρισαν την περιοχή γύρω από την πρωτεύουσα της Κολομβίας σε εννέα ζώνες και σε κάθε μία απ’ αυτές κόβουν διαδοχικά την υδροδότηση για ένα 24ωρο, αν και εξαιρούνται τα νοσοκομεία και τα σχολεία.
Ο δήμαρχος της Μπογκοτά έκανε λόγο για κρίσιμη κατάσταση λόγω της λειψυδρίας. Τα περιοριστικά μέτρα που είχαν ανακοινωθεί προ ημερών τέθηκαν σε ισχύ χθες Πέμπτη και οι Αρχές θα επαναξιολογούν την κατάσταση κάθε δύο εβδομάδες.
Στο 17% η στάθμη στον ταμιευτήρα που τροφοδοτεί το 70% του νερού στη Μπογκοτά
«Ας μη χαθεί ούτε μια σταγόνα νερό στη Μπογκοτά αυτή τη φορά», δήλωσε ο δήμαρχος Κάρλος Φερνάντο Γκαλάν σε συνέντευξη Τύπου, όπου ανακοίνωσε τα μέτρα. «Αυτό θα μας βοηθήσει ώστε να άρουμε ή να περιορίσουμε τα μέτρα αυτά ταχύτερα», πρόσθεσε.
Λόγω της ασυνήθιστα υψηλής ζέστης και της έλλειψης βροχοπτώσεων οι ταμιευτήρες υδάτων της Κολομβίας στεγνώνουν με ανησυχητικό ρυθμό. Η στάθμη των υδάτων στον ταμιευτήρα Chuza, μέρος του συστήματος που τροφοδοτεί τη Μπογκοτά με το 70% του νερού της, έχει πέσει στο 17%, που είναι το χαμηλότερο ποσοστό εδώ και τέσσερις δεκαετίες.
Ο πρόεδρος της Κολομβίας, Γκουστάβο Πέτρο, ανακοίνωσε χθες μέσω της πλατφόρμας Χ ότι διέταξε «ουσιαστική αλλαγή» στον τρόπο διαχείρισης των υδάτινων αποθεμάτων της χώρας για να προστατευτούν για την επόμενη τριακονταετία. Παράλληλα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την «ανεμπόδιστη αστικοποίηση» και επέκρινε τη «λεηλασία» του υδροφόρου ορίζοντα από τις βιομηχανίες της γεωργίας και των κατασκευών.
Τετράλεπτα ντους για τους κατοίκους της Μπογκοτά
Στο μεταξύ οι κάτοικοι της Μπογκοτά περιορίζουν όσο μπορούν τη χρήση του νερού. «Είναι πολλά αυτά που δεν κάνουμε πλέον», δήλωσε η Κλάρα Εσκομπάρ, κάτοικος προαστίου της κολομβιανής πρωτεύουσας στο Γαλλικό πρακτορείο.
«Αποφεύγω να πλένω τα ρούχα και κάνω ντους το πολύ τετράλεπτης διάρκειας», δήλωσε γείτονάς της.
Ειδικοί συνδέουν την εφιαλτική λειψυδρία στην Κολομβία με το φαινόμενο Ελ Νίνιο, που ωθεί προς τα πάνω τις θερμοκρασίες στον πλανήτη, αλλά και με την κλιματική αλλαγή καθώς και τη ραγδαία αστικοποίηση και την έλλειψη ή την κακή ποιότητα υποδομών.