Επιστήμονες βρήκαν τρόπο να δημιουργήσουν το πιο δημοφιλές καλοκαιρινό φρούτο, το καρπούζι, στην παγωμένη ήπειρο της Ανταρκτικής.

Το αγροτικό κατόρθωμα ήταν μέρος ενός πειράματος στον Σταθμό Βοστόκ. Πρόκειται για το πιο κρύο μέρος στη Γη, όπου οι καταγεγραμμένες θερμοκρασίες κάποτε έφτασαν τους μείον 89,2 βαθμούς Κελσίου.

">

Στον σταθμό δημιουργήθηκε ένα θερμοκήπιο φιλόξενο για τα καρπούζια. Στην ουσία η ερευνητική ομάδα δημιούργησε μια τεχνητή όαση στην οποία αναπτύχθηκαν συνθήκες ευνοϊκές για την καλλιέργεια του καρπουζιού.

Η ομάδα επέλεξε  δύο ποικιλίες καρπουζιών πρώιμης ωρίμανσης όχι μόνο για τη νόστιμη γεύση τους αλλά και για την ικανότητά τους να προσαρμόζονται στη χαμηλή ατμοσφαιρική πίεση και την έλλειψη οξυγόνου μέσα σε θερμοκήπιο.

Ακριβώς 103 ημέρες μετά τη φύτευση των σπόρων, οι ερευνητές υποδέχθηκαν οκτώ «ώριμα και γλυκά» καρπούζια τα οποία αναπτύχθηκαν σε διάμετρο 13 εκατοστών και έφθασαν σε βάρος το ένα κιλό.

Το πείραμα απέδειξε ότι, υπό τις κατάλληλες συνθήκες, τα καρπούζια μπορούν να καλλιεργηθούν στο πιο κρύο σημείο του πλανήτη  Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που καλλιεργούνται προϊόντα στο σταθμό Βοστόκ.

Το 2020 οι επιστήμονες εκεί καλλιέργησαν με επιτυχία μια ποικιλία φυτών, όπως άνηθο, βασιλικό, μαϊντανό, ρόκα και λάχανο.