ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτές τις κεφαλές του νέου διηπειρωτικού βλήματος της Ρωσίας που έπεσε στην Ουκρανία δεν τις προλαβαίνει ούτε το μάτι...
prodeals

Αποκαλυπτική έρευνα της oxfam: «Κορωνοϊός, Ουκρανία και ανισότητες σπρώχνουν 250 εκατ. ανθρώπους στη φτώχεια»

Η εκτόξευση της τιμής βασικών τροφίμων, λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία, επιδεινώνουν δραματικά την κοινωνία

Αποκαλυπτική έρευνα της oxfam: «Κορωνοϊός, Ουκρανία και ανισότητες σπρώχνουν 250 εκατ. ανθρώπους στη φτώχεια»

Ενα εκρηκτικό όσο και επικίνδυνο «μείγμα» από την Covid-19, τις αυξανόμενες ανισότητες και τις υψηλές τιμές τροφίμων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, μπορεί να βυθίσει φέτος περισσότερους από 250 εκατομμύρια ανθρώπους σε ακραία φτώχεια, προειδοποιεί η Oxfam.

Με αυτή τη μαζική αύξηση, συνολικά «860 εκατομμύρια οι άνθρωποι μπορεί να ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας έως το τέλος του έτους», δηλαδή με λιγότερο από 1,9 δολάριο ημερησίως, εξηγεί η ΜΚΟ καταπολέμησης της φτώχειας.

Η Oxfam σημειώνει ακόμη ότι η αύξηση των τιμών στα είδη διατροφής από μόνη της θα βυθίσει 65 εκατομμύρια ανθρώπους στην ένδεια. Αυτοί θα προστεθούν στους 198 εκατομμύρια ανθρώπους που επλήγησαν από την πανδημία και τις αυξανόμενες ανισότητες.

Καθώς η Ρωσία και η Ουκρανία είναι, αντίστοιχα, πρώτος και πέμπτος εξαγωγέας σιταριού παγκοσμίως, η Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων ανήλθαν τον Μάρτιο στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ.

Πολλαπλές παγκόσμιες κρίσεις προκαλούν την εξαθλίωση για εκατομμύρια ανθρώπους και απαιτείται δυναμική απάντηση, δήλωσε η Κέιτι Σακραμπόρτι, υπεύθυνη της Oxfam, που ζητεί να γίνει ακύρωση του χρέους για τις χώρες χαμηλού εισοδήματος και φορολόγηση των πλουσιοτέρων.

Οι κυβερνήσεις συνολικά «δεν κατάφεραν να αυξήσουν τους φόρους για τους πλουσιότερους», ενώ «η περιουσία των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε περαιτέρω μετά την έναρξη της πανδημίας της Covid-19 σε σχέση με τα 14 προηγούμενα χρόνια», δηλώνει στην έκθεσή της η Oxfam.

Σύμφωνα με την έκθεση, σειρά κυβερνήσεων πρόκειται να αθετήσουν την πληρωμή του χρέους τους και αναγκάζονται να μειώσουν τις δημόσιες δαπάνες για να πληρώσουν τους πιστωτές τους και να εισάγουν τρόφιμα και καύσιμα.

Οι φτωχότερες χώρες του πλανήτη πρέπει συνεπώς να πληρώσουν 43 δισεκατομμύρια δολάρια για αποπληρωμή του χρέους φέτος, ποσό που θα αρκεί σύμφωνα με τη MKO για την κάλυψη του κόστους των εισαγωγών τροφίμων τους.

«Εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν ήδη από μεγάλη πείνα στην ανατολική και τη δυτική Αφρική, την Υεμένη και τη Συρία», προσθέτει η Σακραμπόρτι. «Ο αριθμός των ανθρώπων που υποσιτίζονται μπορεί να φθάσει τα 827 εκατομμύρια φέτος».

«Η αύξηση των τιμών των τροφίμων αντιπροσωπεύει το 17% των δαπανών κατανάλωσης στις πλούσιες χώρες, αλλά έως το 40% στην υποσαχάρια Αφρική», υπενθυμίζει η Oxfam. Ωστόσο «ακόμη και στις πλούσιες οικονομίες, ο πληθωρισμός ενισχύει τις ανισότητες»

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αλλα και αυτοί που έχουν εργασία, δεν είναι αλώβητοι, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία σημειώνει ότι η αγοραστική δύναμη συνέχισε να είναι στάσιμη, και μάλιστα κατέγραψε πτώση, για τους περισσότερους εργαζόμενους στον πλανήτη, ενώ και η Covid-19 αύξησε τις ανισότητες των εισοδημάτων μεταξύ των φύλων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.