Ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα μελέτης που δείχνουν ότι σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας πέντε δισεκατομμύρια άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους λόγω έλλειψης τροφίμων.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μια πυρηνική αποκάλυψη θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις στην παραγωγή τροφίμων, εξαλείφοντας ολόκληρους πληθυσμούς από την πείνα, επιπλέον του τεράστιου αριθμού των νεκρών που θα προκαλούσε ο πόλεμος.
Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Rutgers ολοκλήρωσαν τη μελέτη τους που αφορούσε την κατάσταση που θα προκαλούσε ένας… πυρηνικός χειμώνας. Και τα αποτελέσματα είναι τουλάχιστον ανατριχιαστικά.
Τα καλύτερα μέρη
- Αυστραλία
- Αργεντινή
- Ισλανδία
- Αϊτή
- Κόστα Ρίκα
- Παναμάς
- Γουιάνα
- Ομάν
Τα χειρότερα μέρη
- Μογγολία
- Λάος
- Ηνωμένο Βασίλειο
- Γερμανία
- Γαλλία
- Κίνα
- Καναδάς
- ΗΠΑ
Ακόμα και η μικρότερη σύγκρουση θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους νεκρούς καθώς η αδυναμία καλλιέργειας της γης θα οδηγούσε σε μηδενικό φαγητό στο πιάτο τους. Και αυτό θα μπορούσε να επισκιάσει τον αριθμό των νεκρών στο πεδίο της μάχης, που υπολογίζονται σε 50-100 εκατομμύρια, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Sun.
Τα αποτελέσματα των ερευνητών δείχνουν ότι ένας πυρηνικός πόλεμος θα μπορούσε να προκαλέσει τόσο μεγάλη μείωση των αποδόσεων των καλλιεργειών που το 75% του παγκόσμιου πληθυσμού θα πέθαινε από την πείνα μέσα σε δύο μόλις χρόνια.
Οι επιστήμονες κατέληξαν στις εκτιμήσεις τους αγνοώντας τον αρχικό αριθμό των θανάτων από τα πυρηνικά όπλα. Aντ’ αυτού μοντελοποίησαν τη μείωση της γεωργίας που προκάλεσε η μείωση του ηλιακού φωτός λόγω της αιθάλης και των υψηλών θερμοκρασιών που φέρνουν τα πυρηνικά.
Στις περισσότερες χώρες πιστεύουν ότι θα υπήρχε τουλάχιστον 90% μείωση των θερμίδων που καταναλώνονται. Όμως σε ορισμένα μέρη, όπως η Αυστραλία, η Αργεντινή, ο Παναμάς, η Παραγουάη και η Αϊτή, η παραγωγή θερμίδων θα διατηρούνταν, επειδή ήδη καλλιεργούσαν μαζικά πιο ανθεκτικές καλλιέργειες, όπως το σιτάρι, και είχαν μικρότερο πληθυσμό.
Ο καθηγητής Robuck λέει χαρακτηριστικά: «Θα εξακολουθούσε να υπάρχει αρκετή εγχώρια παραγωγή γι’ αυτούς, αλλά μπορείτε να φανταστείτε ότι θα υπάρχουν ορδές πεινασμένων προσφύγων από την Ασία που θα κατευθύνονται προς τα εκεί».
Η μελέτη αυτή έρχεται μετά τις προειδοποιήσεις του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουντέρες ότι ο «κόσμος κοιτάζει το γεμάτο όπλο του πυρηνικού Αρμαγεδδώνα». Ο Γκουντέρες πιστεύει ότι οι κρίσεις στην Ουκρανία και την Ταϊβάν φέρνουν τον κόσμο πιο κοντά σε μια πυρηνική άβυσσο.