Δεκαεννιά χώρες απαγορεύουν να φοράτε, ακόμα κι αν είστε τουρίστες, ρούχα παραλλαγής, κινδυνεύοντας να βρεθείτε αντιμέτωποι με δυσάρεστες νομικές συνέπειες, ακόμα και ισόβια.

Πέντε αφρικανικές χώρες απαγορεύουν τη στολή παραλλαγής.

Η χρήση χωρίς άδεια στο κοινό μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμα, σύλληψη ή ακόμα και φυλάκιση στη Γκάνα, τη Νιγηρία, την Ουγκάντα, τη Ζιμπάμπουε και τη Ζάμπια, όπου το καμουφλάζ προορίζεται συνήθως για στρατιωτικό προσωπικό.

Η Ουγκάντα ​​φαίνεται να έχει τους πιο αυστηρούς νόμους, όπου η ένδυση στρατιωτικού τύπου μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε ισόβια κάθειρξη.

Σύμφωνα με τις επίσημες ταξιδιωτικές συμβουλές της βρετανικής κυβέρνησης: «Είναι παράνομο για οποιονδήποτε, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, να ντύνεται με ρούχα στρατιωτικού τύπου. Αυτό περιλαμβάνει ρούχα με σημάδια, κονκάρδες ή σύμβολα και αξεσουάρ που σχετίζονται με τον στρατό της Ουγκάντας, ρούχα καμουφλάζ και κόκκινους μπερέδες. Η παράβαση συνεπάγεται ανώτατη ποινή ισόβιας κάθειρξης όταν καταδικαστεί».

Εάν κατευθύνεστε στη δυτική Αφρική, στην Γκάνα ή τη Νιγηρία, η τιμωρία εδώ μπορεί να είναι επίσης αρκετά βαριά.

Ένα δελτίο τύπου από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Γκάνας τον Οκτώβριο του 2024 ανέφερε ότι οποιοσδήποτε συλληφθεί να φοράει στρατιωτική ενδυμασία χωρίς εξουσιοδότηση θα αντιμετωπιστεί το «σκληρό» πρόσωπο του νόμου.

Αν θέλετε να δείτε τους καταρράκτες Victoria στη Ζιμπάμπουε ή στη Ζάμπια, καντε το με κανονικά ρούχα.

Ο ιστότοπος Zambia Travel Guide προτείνει ότι μπορεί να σας σταματήσουν και να σας ανακρίνουν από την αστυνομία ή τον στρατό για να ελέγξουν τα κίνητρά σας εάν σας δουν να φοράτε την απαγορευμένη ενδυμασία.

Τα ρούχα παραλλαγής απαγορεύονται επίσης σε άλλες 14 χώρες.

Η πλειονότητά τους βρίσκεται στην Καραϊβική: Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Μπαχάμες, Μπαρμπάντος, Δομινίκα, Γρενάδα, Τζαμάικα, Αγία Λουκία, Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, Τρινιδάδ και Τομπάγκο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στη Μέση Ανατολή απαγορεύεται στο Ομάν και τη Σαουδική Αραβία, ενώ στη Νότια Αμερική απαγορεύεται στη Γουιάνα.