Ειδικά από τα χρόνια της κρίσης και μετά, τα νησιά Κέιμαν έχουν έρθει στο επίκεντρο της οικονομικής συζήτησης, αφού θεωρούνται φορολογικός παράδεισος με ουκ ολίγες off shore εταιρείες να έχουν την έδρα τους σε αυτά.
Όντως, στα νησιά Κέιμαν η φορολογία είναι διαφορετική από την πλειοψηφία του υπόλοιπου κόσμου. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Ο θρύλος
Τα νησιά Κέιμαν πέρασαν στα χέρια των Βρετανών, όπου και παραμένουν μέχρι και σήμερα μέσω της Συνθήκης της Μαδρίτης το 1670. Η αποίκηση τους ξεκίνησε ωστόσο περίπου 60 χρόνια μετά.
Το 1794, ένα πλοίο ναυάγησε στα ανοιχτά των νησιών μεταφέροντας περίπου 450 Βρετανούς. Ο θρύλος λέει ότι οι ιθαγενείς με γενναιότητα έπεσαν στα ανταριασμένα νερά μέσα στο σκοτάδι και έσωσαν την πλειοψηφία των επιβατών, εκτός από επτά ή οκτώ. Λέγεται πως ανάμεσα στους επιβάτες ήταν και ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας και συγκεκριμένα ο ανιψιός του βασιλιά Γεώργιου του 3ου.
Ο τελευταίος για να ανταμείψει την γενναιότητα των κατοίκων, αποφάσισε οι κάτοικοι των νησιών Κέιμαν να απαλλαγούν για πάντα από την επιστράτευση σε περίπτωση πολέμου αλλά και από την φορολογία. Μπορεί να μην έχει βρεθεί κάποιο επίσημο έγγραφο για αυτό και πολλοί να πιστεύουν ότι πρόκειται για θρύλο, αλλά το καθεστώς των Νήσων Κέιμαν ως αφορολόγητου βρετανικού υπερπόντιου εδάφους παραμένει μέχρι σήμερα.
Τι ισχύει σήμερα
Τα νησιά Κέιμαν θεωρούνται λοιπόν ένας φορολογικός παράδεισος, γιατί δεν έχουν καθόλου εταιρικούς φόρους, κάτι που τα κάνουν ιδανικά για πολλές εταιρείες ώστε να δηλώσουν εκεί την έδρα τους.
Επίσης, στα νησιά Κέιμαν οι κάτοικοι δεν πληρώνουν επίσης κανέναν φόρο, ούτε φόρο εισοδήματος, ούτε φόρο ιδιοκτησίας, ούτε φόρο από κέρδη, ούτε από μισθούς.
Πολλές αμερικανικές εταιρείες, αλλά και εταιρείες από όλον τον κόσμο προτιμούν να γλιτώσουν τα 20% και πλέον του φόρου και έχουν την έδρα τους στα νησιά, με τις τράπεζες να τους παρέχουν όλες τις υπηρεσίες, ακόμα κι αν δεν βρίσκονται μόνιμα εκεί.
Λέγεται πως το 2023, 119 χιλιάδες εταιρείες έχουν την έδρα τους στα νησιά Κέιμαν, που αποτελούν έναν από τους λίγους φορολογικούς παραδείσους στον κόσμο.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.