Το Bermeja ήταν κάποτε ένα μικρό νησάκι -περίπου 80 τετραγωνικά χιλιόμετρα- το οποίο βρισκόταν στον Κόλπο του Μεξικού και για κάποιο ανεξήγητο λόγο εξαφανίστηκε, χωρίς κανείς να γνωρίζει με σιγουριά τι συνέβη.

">

Η εξαφάνιση του νησιού, που κάποτε είχε καταγραφεί σε χάρτες, τροφοδοτεί για χρόνια ένα σωρό αντιπαραθέσεις και θεωρίες συνωμοσίας εν μέσω διαπραγματεύσεων για την πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή.

Εμφανιζόμενο για πρώτη φορά το 1539 σε μια καταγραφή των νησιών του κόσμου, το μικροσκοπικό αυτό νησί στα ανοικτά της χερσονήσου Γιουκατάν του Μεξικού αποτελούσε σταθερό χαρτογραφικό στοιχείο μέχρι τον 18ο αιώνα.

Ωστόσο, από το το 1921 και μετά δεν εμφανίστηκε σε κανέναν χάρτη. Τι απέγινε λοιπόν αυτό το νησί; Υπάρχουν διάφορες θεωρίες γύρω από την τύχη του – κάποιες πιο αξιόπιστες από άλλες.

Ορισμένοι εικάζουν ότι το ακατοίκητο νησί απλά βυθίστηκε στη θάλασσα ως αποτέλεσμα φυσικών μετατοπίσεων του πυθμένα του ωκεανού και της ανόδου της στάθμης της. Άλλοι υποστηρίζουν ότι ήταν ένα κατασκεύασμα – είτε αποτέλεσμα λανθασμένων παρατηρήσεων από χαρτογράφους είτε επινόηση των πρώτων εξερευνητών.

Ωστόσο, άλλοι υποστηρίζουν ότι ανατινάχθηκε σκόπιμα από τη CIA. Αυτή η θεωρία, και πιο αμφιλεγόμενη, προέρχεται από μια διαμάχη για το πετρέλαιο.

Μεταξύ του 2008 και του 2009, οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Μεξικού διεξήγαγαν μια σειρά διαπραγματεύσεων σχετικά με το ποιος είχε τα δικαιώματα γεώτρησης σε τμήμα του Κόλπου του Μεξικού, στο οποίο λέγεται ότι βρισκόταν κάποτε η Bermeja.

«Η Isla Bermeja αποτέλεσε αντικείμενο διαμάχης επειδή ήταν μια περιοχή-κλειδί της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στον Κόλπο του Μεξικού. Υπήρχαν επίσημες έρευνες εκείνη την εποχή για να δούμε αν υπήρχε κάποιο απομεινάρι αυτού του νησιού, επειδή η επέκταση αυτής της ζώνης για το Μεξικό θα σήμαινε άφθονο πετρέλαιο», εξήγησε ο γεωγράφος Israel Baxin Martínez σε συνέντευξή του στο Mexico News Daily το 2021.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ωστόσο, οι έρευνες αυτές απέβησαν άκαρπες και, καθώς δεν μπόρεσαν να αποδείξουν την ύπαρξη του Bermeja, το Μεξικό έχασε τα δικαιώματα σε μια θαλάσσια περιοχή που πιστεύεται ότι περιείχε 22,5 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.